Asztro – diéta

Asztro diéta

 

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat.  Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben.  A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány- eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

 

 

 

1.A tűz elem

 

 

Az orvosi asztrológia a tűz elem hatása alá sorolja az anyagcsere folyamatokat, tehát a táplálék megemésztését, felszívódását. A különböző méreganyagok, vírusok, baktériumok, gombák, stb. elégetése révén a szervezet öntisztulási folyamataiban is fontos szerepet játszik. .  Ha szervezetünkben egyensúlyban van a tűz elem, immunrendszerünk kitűnően működik, a betegségekből könnyen – gyorsan felépülünk. A tűz típusú emberek (akiknek képletében  hangsúlyos szerepet játszik a Kos, Oroszlán, Nyilas) nem csupán a szó átvitt értelmében lángolnak, hanem testhőmérsékletük is magasabb az átlagosnál.

 

 

Ha túl sok a tűz elem a horoszkópban:

 

A tűz elem túltengése a születési képletben gyors anyagcsere folyamatokat, zaklatott élettempót eredményez. Ezek az emberek addig égetik két végén a gyertyát, amíg úgy fizikailag, mint lelkileg, érzelmileg is kiégnek. A túlsúly nem csupán nem jellemző rájuk, de az ügy, ami miatt épp lelkesednek, annyira leköti figyelmüket, hogy egyéb fizikai igényeik kielégítése mellett az étkezésről is megfeledkeznek. Ha épp eszükbe jut, kutyafuttában bekapnak valamit. Jó esetben talán beülnek egy gyorsétterembe, de gyakoribb, hogy az utcán, volánnál, munka közben falnak. Táplálkozási ritmusuk egyébként is kiegyensúlyozatlan. Mindez természetesen emésztési rendellenességekhez, akár gyomorfekélyhez is vezethet.

 

 

Általában nem betegesek, inkább gyors lefolyású, lázas betegségekre, gyulladásokra hajlamosak. Magas vérnyomástól és más keringési  rendellenességektől, álmatlanságtól is szenvedhetnek, türelmetlenségük dührohamba torkollhat, örökös száguldozásuk miatt pedig a  a balesetekre is hajlamosak.

 

Étkezési szokásaikat nehéz kordában tartaniuk. Ha mégis rászánják magukat, olyan étrendet érdemes összeállítaniuk, amely részben lehűti őket és megóvja szervezetüket a kiszáradástól (pl. sok zöldség, gyökerek, pl. répa, petrezselyem, salátaféle, főzelékek ), másrészt pedig elég „sűrű”, nehéz, ahhoz, hogy kissé lassítson iramukon (pl. burgonya, gabonafélék).

 

Lehetőleg kerülniük kell az erős, csípős fűszereket, vörös húsokat, amit megintcsak nehéz betartaniuk, hiszen született ragadózók, akik a konyhában is szeretik kiélvezni az élet savát – borsát. A kamillatea, frissen facsart citrom – vagy narancslé szintén jótékonyan hűti őket.

 

Esetükben valószínűleg szó sincs arról, hogy elhanyagolnák a mozgást, sőt, valószínűleg hiperaktív alkatok. Ha van hozzá egyáltalán türelmük, nagy hasznát vennék valamilyen meditációs – relaxációs technika elsajátításának, esetleg a testüket is rugalmasabbá tevő hatha jóga gyakorlatoknak. A különböző harcművészeti irányzatok szintén segíthetnek tűz oltárrá szelidíteniük  a bennük fortyogó tűzhányót

 

Túl kevés tűz elem

 

A fentebbiek után szinte magától értetődő, hogy ha túl kevés a tűz elem a képletben az anyagcsere lelassul, a táplálék megemésztése, felszívódása. nem probléma mentes. Gyengülhet az immunrendszer, a szülött hajlamosabb lehet a hízásra, megfázásra, kedélybetegségekre.

Lehetőleg kerülje el a  hideg ételek- italok fogyasztását, használjon az emésztést serkentő fűszereket (pl. cayenne bors, mustár, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, stb), állítson össze könnyű, száraz étrendet. Citrusfélék mellett fogyasszon sok joghurtot, kelkáposztát. Húst, sajtféléket csak mértékkel fogyasszon.

 

A tűz elem elégtelen működése valószínűleg a képlet tulajdonosa kezdeményező készségét, önbizalmát is megnyírbálja, a testedzés pedig bizonyára  nem tartozik kedvelt foglalatosságai közé. Bármennyire ódzkodik is azonban tőle, az elemi egyensúly helyreállításához kénytelen lesz beiktatnia. Ha másra nem is kapható egyhamar, legalább bizonyos, egyebek mellett az anyagcsere működést serkentő jóga gyakorlatokat érdemes lenne elsajátítania  (pl. ún. fordított ászanák, pl. gyertya), de dinamikusabb mozgás formáknak (pl. tánc, harcművészetek, esetleg kocogás) is hasznát venné

 

 

2. A Kos

 

A Kos princípium a szervezetben

 

Az asztrológia a Kos jegy uralma alá sorolja a fejet, az arcot, izomzatot (különösen a fej izmait, tehát szem izmokat, mimika izmokat, rágó izmokat), a szervek közül az epehólyagot, harántcsíkolt izmokat, artériákat, körmöket, fogakat, a belső elválasztású mirigyként a mellékvesét, a csontrendszerből a koponyacsontot, a fiziológiai princípiumokként pedig  az izmok mozgatását.

 

A Kos betegséghajlamai

 

A gondolkozást, érzékelést hajlamosak vagyunk a fejhez társítani, és valóban, a Kos típus ösztönösen intelligens, egy pillanat alatt átlátja a lényeget, gyorsan, bár időnként kissé elhamarkodottan gondolkozik. A tüzes jegyek képviselői közül ő a legaktívabb alkat, rendszerint kitűnő izom koordinációval, fejlett ösztön élettel.

 

Bár rendszerint kicsattanó egészségnek örvend, feje érzékeny lehet:  különböző típusú fejfájásokra, migrénre,homlok és arcüreg , arcideg – gyulladásra, agyhártya gyulladásra, lehet hajlamos. Látásával ( rövid-és távolbalátás) epehólyagjával szintén problémák lehetnek.

 

A legtüzesebb jegyre jellemző módon  gyors, intenzív lefolyású betegségek fenyegetik: pl. láz, gyulladások, ill. sérülésekből származók (elsősorban vágások, égések)

 

Hasonlóan a többi tüzes jegyhez, ő is folyamatosan úton van, a táplálkozásnak nem tulajdonít sok jelentőséget, pedig ahhoz, hogy megőrizze jó kondícióját, gondosan kéne összeállítania étrendjét.

 

 

Javasolt élelmiszerek.

 

Még elképzelni is nehéz, hogy egy ilyen örökmozgónak problémát okozhat a depresszió. Pedig, mivel a többi tüzes jegyhez hasonlóan ő is a jelen pillanat valóságában él, egy- egy ilyen hangulati mélypont katasztrofális következményekkel járhat számára. A külső eseményeken kívül ilyen tüneteket okozhat a szervezetében időről- időre fellépő kálium- foszfát hiány.

 

Ezt legkönnyebben paradicsom, lencse, földimogyoró, hüvelyesek, barna rizs, olíva bogyó, hagyma, karfiol, uborka, spenót, brokkoli, mazsola, banán, aszalt sárgabarack fogyasztásával pótolhatja. Ezek az élelmiszerek más szempontból is jót tesznek neki, akár csak a  fogak, csontozat karbantartásához szükséges tej, vagy a nyers zöldségekből készült saláták. A tüzes jegyeknek ajánlott citrusfélék levei mellett érdemes minél több forrásvizet fogyasztania.

 

Esküdt ellenségek.

 

A túlzott só fogyasztás senkinek sem tesz jót, a Kos számára azonban különösen káros, hiszen nagyon rossz hatással van csontozatára, keringésére. Az égetett szeszes italok,  – amelyek egyébként kedvencei közé tartoznak vese működését károsítják.

 

 

A Kos és a felesleges kilók

 

A túlsúlyos Kos meglehetősen ritka látvány, hiszen a bevitt kalóriákat már szinte felszívódásuk előtt lemozogja.

Ha mégis súlyfölösleggel küszködik, szinte biztos, hogy más, fontos horoszkópelemei hízásra hajlamosabb jegyekben állnak ( pl. a vele szomszédos Halakban vagy Bikában).

 

Kiegyensúlyozatlan életritmusa, beleértve táplálkozási szokásait is – további magyarázatot adhatnak.

 

A Kos ugyanis született ragadozó. Oda van a vörös húsokért, a steak, tatár beefsteak kedvencei közé tartozik. Szereti a fasírozott féléket, a grillezett húsokat, a csípős- kesernyés ízeket. A mexikói, szerb vagy akár a magyar konyha pontosan az ő ízlése szerint való.

 

A tüzes jegyek közül ő hajlamos a leginkább megfeledkezni testi szükségleteiről. Pl. rendszerint csak akkor jön rá, hogy esetleg egész nap nem evett, amikor már farkas éhes. Ilyenkor aztán kiéhezett tigris módjára ront a hűtőnek és minden ehetőt magába töm – sokkal többet is, mint amennyire szüksége van..

 

Egy volt, hangsúlyos Kos lakótársam pl. egész napi étkezését éjjel 2 után bonyolította. Rendszerint akkor vette ugyanis észre, hogy éhes. Első nekifutásra  fel is falt egy szál száraz kolbászt kenyérrel és mustárral, majd amikor a közvetlen éh haláltól megmenekült, hozzálátott palacsintát sütni . Ez volt a másik kedvence. Évekig élt ezen a különös diétán, eközben pedig ő csodálkozott a legjobban: hogyhogy hízik, amikor szinte alig eszik.

 

Újra fitten:

 

Erősségek:

 

Vele született adottságai (pl. nagy mozgás igény, sport, edzőprogramok szeretete, gyors anyagcsere) akár önmagukban garanciát jelenthetnek arra, hogy némi odafigyeléssel könnyen megszabadulhat felesleges kilóitól.

 

Amennyiben olyan típus, akinek a fentebb említett alkati sajátosságok miatt lassúbb az anyagcseréje, még mindig számíthat akaraterejére. Ez  kitartással, fegyelemmel  ruházza fel ahhoz, hogy megszabaduljon egészségtelen étkezési szokásaitól és viszonylag rövid idő alatt átváltson egy testi –lelki erőnlétét növelő életstílusra. Arról nem is beszélve, hogy sokuk függetlenség igénye olyan erős, hogy nehezen viseli, hogy akár a túlsúly is korlátozza mozgásában.

A lehetséges buktatók:

A fentebb leírt kiegyensúlyozatlan élettempó mellett legfőbb ellensége a türelmetlenség, a kitartás hiánya. Bármennyire gyorsan fellelkesedik is, ha nem lát azonnali eredményt a Kos érdeklődése alább hagy. Az idő igényes, apró részletekre is kiterjedő, nagy önfegyelmet követelő kúrákat egyszerűen nem neki találták ki.

 

Javasolt mozgásformák

 

Sport: Elsősorban egyénileg is űzhető, szabad téri sportágak ajánlhatók neki – pl. a futás, kerékpározás. A nagy fizikai erőkifejtés, dinamikus mozgásformák mellett fontos lehet számára a versenyhelyzet is. A harcművészetek valamelyikét neki is érdemes lehet kipróbálnia, esetleg ökölvívást, kick- boxot.

Karakteréhez illő tánctípusok:  afro, latin táncok, jazz – tánc, rock and roll, „utcai táncok”, a félig tánc- félig harcművészet capoeria.

 

Az Oroszlán

 

Az Oroszlán princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia az Oroszlánhoz és a jegyben uralkodó Naphoz társítja a szívet, lépet, a hátat és a gerincoszlopot. Mint az asztrológia alapjait bemutató sorozatban majd látni fogjuk, a Nap mindezek mellett az általános életerő jelölője is, illetve a szemekkel, a látással is kapcsolatba hozható.

A csontrendszeren belül az Oroszlán uralma alatt áll az 5- 9. gerinc csigolya, az izmok közül  a szívizomzat és a hát nagy izmai (erector trunci), egyik,  a szervezet egészséges működéséhez szükséges ásványi sóként pedig a magnézium foszfát. Ez utóbbi biztosítja a motorikus idegek kiegyensúlyozott működését, az egészséges csontozatot, a vérfehérjék egyik alkotó eleme, valamint a vér sűrűségének szabályozásában és az emésztőenzimek aktiválásában is szerepet játszik.

 

Az Oroszlán betegséghajlamai

 

Ahogy az Oroszlán princípium kapcsolatban áll az életörömmel, vágyélettel, kreativitással, szórakozással, az uralma alá tartozó embertípus sem veti meg a földi élvezeteket. Ez azonban többnyire egészséges keretek között marad, ezért a jegy képviselői hosszú életűek.

Problémák abból adódhatnak, ha túlbecsülve teljesítőképességükett, túl sokat vállalnak magukra illetve túl nagy kanállal habzsolják az életet (Gondoljunk arra, hogy a holisztikus gyógyászatban a hát a teherbíró képesség szimbóluma is, a szív pedig nem csak a melengető szeretettel hanem a perzselő szenvedéllyel , illetve a bátorság kérdéseivel is kapcsolatba hozható)

 

A fentebbieknek megfelelően, az Oroszlánok főleg szív és keringési panaszoktól szenvedhetnek (pl. magas vérnyomás, infarktus vagy épp ellenkezőleg, szívelégtelenség), esetleg szívtáji fájdalom. Hátizmaik is érzékenyek lehetnek, pl. meghúzódhatnak, valamint hajlamosabbak lehetnek a gerincoszlop, gerincvelő betegségeire is (pl. lumbágó), látási problémákra is. További gondot okozhat, hogy fizikai kondíciójából, állóképességéből hiúsági kérdést csinálnak, ezért még akkor is hajlamos lehetnek túlhajszolni magukat, ha egyébként érzik, hogy majd’ összeroskadnak a kimerültségtől. Ezt különösen idősödő Oroszlánoknak érdemes megszívlelni.

 

 

Javasolt élelmiszerek

 

Ha a képlet más tényezői nem támasztják alá, az Oroszlán típus nehezen mond le a húsos ételekről. Ezt pl. egy, a keringés kiegyensúlyozását és a vérképződést segítő étrend összeállításakor is tekintetbe kell venni. A friss zöldségekből készült saláták, gyümölcsök, ökogazdaságból származó tej- és tejtermékek mellett mértékkel ajánlható tehát a marha- és bárány hús, baromfi, máj.

A vas tartalmú élelmiszerek, pl. spenót, mazsola, datolya a vérszegénység megelőzésében, a keringés javításában pedig a narancs, szilva, körte lehet segítségére.

A teljes kiőrlésű gabonafélék, ezek közül is a rozs, barna rizs, spárga, cékla, articsóka, tenger gyümölcsei, napraforgómag, mandula, alma, barack, kókuszdió, földimogyoró szintén ajánlhatók, akárcsak, mértékkel a gyümölcs ízű, „elegáns” száraz vörösborok (pl. burgundi,. bordói), fűszerekként pedig a rozmaring, babérlevél,  bazsalikom,borágó, kurkuma

 

Esküdt ellenségek.

Ha kerüli a túlságosan zsíros konyhát, esetében nem lehet kimondottan ellenjavallott élelmiszerekről beszélni.

 

Az Oroszlán és a felesleges kilók

 

A másik három szilárd (fix) (Bika, Skorpió, Vízöntő) jegyhez hasonlóan, az Oroszlán is kissé zömök felépítésű. Ha alkati adottságai a típus egyes képviselőire jellemző királyi lustasággal vagy ülő foglalkozással párosulnak, valószínűleg némi súlyfölösleggel is küzd. Mivel egyébként sem sajnál magától semmi földi jót, az étkezésnek is szereti megadni a módját. Az erőteljes, aromás ízeket ugyanannyira kedveli, mint a dúsan megterített asztalt. Akár egyszerű háziasszony akár egy nagyvállalat tulajdonosa, az ő királyi lakomáiról senki sem távozhat korgó gyomorral. És, akár ínyencfalatokról, akár az általa is kedvelt steakekről vagy egyik hétköznapi kedvencéről, a sült krumpliról van szó, saját tányérját ugyanolyan fejedelmi nagyvonalúsággal pakolja tele mint alattvalóiét. Felesleges hangsúlyozni, hogy mindez tovább gyarapíthatja kilóit.

 

Újra fitten:

 

Erősségek:

Közismert hiúsága  jelen esetben nem gyarlóság hanem a legerősebb szövetséges. Ennek köszönhetően még időnként szintén jellemző kényelemszeretetét, megrögzött szokásait is képes legyőzni. És, mivel a többi fix jegyhez hasonlóan ő is szeret szilárd kereteket adni életének, ha hozzászokik egy egészségesebb életvezetéshez, ezt hosszú távon is képes betartani.

A lehetséges buktatók:

A tüzes jegyekre jellemző rendszertelen, időnként kimondottan zaklatott élettempó étkezési szokásaira is kihathat. Egy még oly karakterére szabott diétát öntörvényűsége miatt is nehéz lehet betartania. A tüzes jegyekhez hasonlóan elvileg természetesen egyetért a javaslatokkal. Gyakorlatilag azonban senki ne merészeljen holmi tofus sárgarépa – salátával alkalmatlankodni, ha ő sültet akar vörösboros mártással !

Javasolt mozgásformák

Sport: Neki is főleg az egyénileg is űzhető, személyes sikerélményt nyújtó és/ vagy presztízs- sportágak ajánlhatók, pl. síelés, tenisz, golf, szörfözés. A hagyomány őrző ruhákban, korhű felszerelésben  előadott lovagi tornákon színészi hajlamait, drámai érzékét is kiélheti. Akár milyen testgyakorlatot választ is azonban, tisztában kell lennie azzal, hogy a monotonul ismétlődő mozgásformáktól ugyanúgy besokallhat, mint az egyébként kitűnő szakember, de túl erélyes vagy presztízs központú edzőtől. Ha nem is követeli meg oktatójától, hogy sztárként ünnepelje (bár lelke mélyén talán nem lenne ellenvetése), mindenképpen fontos számára, hogy az elismerje kiválóságát.

Karakteréhez illő tánctípusok:  diszkó, showtánc, revü,  „tüzes” táncok szamba, flamenco, rumba, esetleg tánc színház a felsorolt műfajok valamelyikében

 

4. A Nyilas

 

 

A Nyilas princípium a szervezetben

Az asztrológia  szerint a Nyilas jegyhez és a benne uralkodó Jupiterhez  tartozik a medence, csípő .és combtájék, a  sima izomzat, a csípő és fenékizomzat (a musculus maximus, a test legnagyobb izma), a combizom, a zsírszövetek, a csontok közül a medencecsont, csípő – és keresztcsont, ülőcsont és farokcsont, a máj, mint szerv, a belső elválasztású mirigyek közül részben az agyalapi mirigy, élettani folyamatként a feldolgozott tápanyag hasznosítása, méregtelenítés (máj), építés- és növekedési folyamatok, új anyagok és vegyületek előállítása, az egészséges sejtműködéshez szükséges vegyületek közül az idegrendszert erősítő kovasav.

 

A Nyilas betegséghajlamai

Alapvetően egészséges alkat, problémái leginkább a túlzásokból, mértéktelenségből fakadhatnak. Mája érzékenyebb lehet az átlagosnál: hajlamos lehet sárgaságra, túlzott alkoholfogyasztás mellett májzsugorra. A súlyfölösleg sem csupán szépség hibát jelenthet, hanem komolyabb panaszokat is okozhat. A csípőpanaszok, csípőízületi gyulladás, farideg zsába, jó indulatú daganatos betegségek, duzzanatképződés (pl. zsírmirigyek) további gondokat okozhatnak akárcsak a  kovasavhiány tünetei –pl. fakó, száraz bőr, vékony, fénytelen hajszálak, fogínyproblémák.

 

Étrendje

Az asztalnál  is filozofikus magasságokban szárnyal. „Teli hassal éhezni is könnyű” vallja meggyőződéssel. Lucullusi lakomáin van is minden földi jó, sajtos, tejszínes, tejfölös mártások, majonézes saláták, a cseh konyha remekei, egzotikus földrészek ínyencségei, tejszínhabos, vanília krémes desszertek, testes vörösborok és különféle likőrök, bólék. No és persze népes társaság. Egyetemista cimborák vagy egy nemzetközi konferencia, film fesztivál krémje – szinte mindegy is, csak varázsolhassa nagyvilági eseménnyé.

 

Esküdt ellenségek

Bár az étkezés terén is vállalkozó szellemű és kalandvágyó, kedvenc fogásai nem a reformkonyha recepttárából kerülnek elő. Időnként kimondottan ártalmasak is lehetnek számára. Holmi steril egészségi szempontok miatt azonban valószínűleg nem fogja kiiktatni étrendjéből kedvenceit: a nehéz, zsíros mártásokat, a sok édességet, pl. csokoládét. Többnyire nem szerelmi bánatában eszi le magát  a sárga földig. Egyszerűen csak szereti a jó falatokat, ahogy az élet többi örömét is. Az alkoholt azonban nem csupán túlérzékeny mája miatt kéne kerülnie, hanem mert bőre az átlagosnál is jobban megszenvedi a dínom- dánomot.

 

Ajánlott élelmiszerek

Fehérjében gazdag étrendjét –  pl. grillezett szárnyas- és halfélék, tojás, sovány tejtermékek, joghurt – friss zöld salátákkal egészítheti ki. Az alábbi zöldség.- és gyümölcsfélék kavalkádjábóll ízletes, egyszersmind egészséges fogásokat is összeállíthat: padlizsán, kukorica, gabona, teljes kiőrlésű gabonafélék, paradicsom, zöldpaprika, szerecsendió, dió, gesztenye, eper, cseresznye, szilva, ananász, banán, barack.

 

A napi három főétkezés helyett érdemesebb négy, kisebb adagokból állót beiktatnia, édes üdítőitalok helyett pedig inkább tiszta ásvány vizet fogyasszon. Mivel hajlamos a kiszáradásra, érdemes szem előtt tartania, hogy egy egészséges, felnőtt embernek naponta 1, 5 – 2 l folyadékot kéne meginnia.

 

 

 

A Nyilas és a felesleges kilók

 

Vigyázat, alkati adottság!

A jegyet uraló bolygó, a Jupiter akkor is erőteljes felépítést kölcsönöz  a Nyilas szülöttnek, ha történetesen nem küszködik súlyproblémákkal. Mindannyian ismerünk pl. joviális alkatú urakat és júnói testalkatú hölgyeket. Utóbbiak gyakran szélesebbek és teltebbek az épp ügyeletes szépségideálnál, mégsem tűnnek kövérnek. Különösen kamaszodó Nyilas lányoknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy velünk született alkati sajátosságainkon még életvezetésünk gyökeres átalakítása sem változtathat, csupán hozzásegíthet ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki alapfeltételeinkből.

Tina Turnernek pl. nem csupán  a Napja áll a Nyilasban, hanem testalkatára is illenek többé- kevésbé  a jegy jellemzői. Bár megjelenését rocknagymamaként sincs oka szégyellnie,  hamvasabb éveiben sem lehetett párductestűnek nevezni. Naomi Campbellre azonban, aki a Nyilasssal szemben álló Ikrek jegy hatása alatt áll, már sokkal inkább illik ez a jelző.

A monotónia súlyproblémákat okozhat

A jegy képviselői azonban, főleg idős korukban, a hízásra is hajlamosabbak lehetnek az átlagosnál, hiszen a Jupiter a bőség, kiterjedés princípiuma is. Ha  pl. nem tud más szinteken terjeszkedni, legalább derékbőségben kell gyarapodnia (a Nyilas típus leginkább csípő ill. comb tájékra hízik). A monotonitás, bezártság más tekintetben is komoly problémákat okozhat ennek a nagyon mozgás igényes, szabadság szerető jegynek. Étvágya pl. egy, még oly változatos, de helyhez kötött munkakörnyezetben is normális igényei sokszorosára növekedhet.

Újra fitten:

Erősségek:

A mozgás nem csupán felesleges kilói leadásához, hanem általános testi – lelki egészségéhez is nélkülözhetetlen. Ha pl. napközben nem nyüzsöghet eleget, maga sem érti, hogy egy olyan szeretetreméltó, vidám, toleráns alkat, mint ő, miért köt bele az élő fába is. Másfelől, egy rendszeresen végzett, komoly, fizikai igénybevételt is jelentő sportágat művelve, büntetlenül lakmározhat, ahogy épp szeszélyei diktálják.

Optimizmusa, humorérzéke a fogyókúra kezdeti nehézségein is átsegíti. Látomásainak köszönhetően  pl. akkor is pehely súllyal szárnyal olümposzi magasságokba, ha földi teste másfél mázsát nyom.

A lehetséges buktatók:

Fentebbi tulajdonságai ádáz ellenségeivé válhatnak, ha az elvileg lehetségeset elmulasztja a gyakorlatba is átültetni. A Koshoz hasonlóan ő is hamar elveszti érdeklődését. Ha csak nem nyújtanak elég változatosságot is, a hónapról – hónapra következetesen betartandó életvezetési programok az ő esetében is inkább a kudarcra jelentenek garanciát.. .

A tűz elem hangsúlyos jelenlétére utaló kiegyensúlyozatlan élettempó további nehézségeket okozhat.

 Javasolt mozgásformák

Sok Nyilas sportol rendszeresen, akár hobbiból, akár hivatásos versenyzőként. Ha azonban valamilyen okból hirtelen abba kell hagynia, még az ilyenkor szokásosnál is rövidebb idő alatt szedhet magára felesleges kilókat.

Sport. A hangsúlyos Nyilas rajong a természetért. Ha egyébként nem is űz semmilyen sportágat, bizonyára nagy kiránduló. Az egzotikus expedíciók épp úgy illenek alkatához mint az itthoni természetvédelmi területeken végzett önkéntes munka. Ezt talán morális érzékével is inkább össze tudja egyeztetni – ami esetében szintén nem elhanyagolandó szempont- , mint az egyébként szintén a jegy uralma alatt álló vadászatot. A lovaglás és más lovas sportok is karakterére szabottak, különösen ha nem csak nézőjük, hanem aktív művelőjük is. A síelés, korcsolyázás, íjászat szintén ajánlható, akárcsak az Oroszlánnál felsorolt, egyéni kibontakozási lehetőséget adó, státus-szimbólum szerűen is űzött sportágak.

Karakteréhez illő tánctípusok: más kultúrák táncai: az etno ritmusoktól a bécsi keringőig,  szakrális táncok

 

A levegő elem

 

Az orvosi asztrológiában a levegő elem uralja az idegrendszert és a gondolkodási funkciókat, a  légzés folyamatát és a légzőkészüléket, minden fajta információ áramlást az élő szervezeten belül (a sejtek közöttitől a sokkal összetettebb keringési- és kiválasztási folyamatokig)  és  a külső környezettel (pl. beszéd, mozgás ). Bizonyos funkcióknál természetesen keveredik az elemek hatása. Mint az előző részekben részletesen bemutattuk, a keringés, kiválasztás esetén pl. a víz elem, a mozgásnál pedig a tűz elem szerepe is kulcsfontosságú.

 

A levegős típusok (azaz akiknek születési képletében az Ikrek, Mérleg és Vízöntő princípium hangsúlyos) a kommunikáció, társas érintkezés megszállottjai. Eszméiken, kapcsolataikon keresztül élnek, fizikai testüket pedig hajlamosak bosszantó mellékkörülményként kezelni. Ha elegendő és szerteágazó érdeklődési körüknek megfelelő szellemi inger éri őket, legalapvetőbb fizikai szükségleteikről is megfeledkezhetnek. Miközben pl. folyamatosan telefonálnak, egyik találkozóról a másikra rohannak vagy számító gépeik előtt ücsörögnek akár több étkezést is kihagyhatnak vagy naphosszat éjszakáznak.

 

Felfokozott élettempójukat egyébként is túlérzékeny idegrendszerük sínyli meg első sorban. Ha kimerülnek, a szokásosnál is szétszórtabbá, kapkodóbbá válnak, különféle kedélybetegségekre lehetnek hajlamosak. Nagyon megviseli őket az is, ha szabadságukban, szellemi és/ vagy  fizikai mozgásukban, a kapcsolat teremtésben korlátozzák őket. Az ilyen helyzetekre folyamatos légúti panaszokkal, allergiákkal, szélsőséges esetben asztmával ill. különböző tüdőbetegségekkel reagálhatnak.

 

Egészségüket, testüket még megfelelő tárgyi tudás esetén is inkább elméleti problémaként kezelik. Szomorú példa erre egy tüdöspecialista szakorvos ismerősöm esete, aki egyszersmind láncdohányos is. Szerencsésebb helyzetekben, ha már felismerték egészségtelen életmódjuk következményeit, megértőbben kezelik fizikai igényeiket..

 

Ha túl sok a levegő elem a horoszkópban

 

Talán mondani sem kell, hogy ezeket a hiperaktív, nyughatatlan embereket a lehető legritkább esetben fenyegeti az elhízás veszélye. A széllel bélelt, káka bélű jelzők sokkal jobban illenek rájuk, hiszen ha könyvtárnyi ismereteik is vannak az egészséges táplálkozásról, az étkezésre fordított időt elveszettnek tekintik. Lehetőségeik szerint igyekeznek is minél “hasznosabban” tölteni: általában tévézés, intrenetezés, ügyes bajos teendőik közben vagy társaságban csipegetnek. Utóbbi esetben asztaltársaikat is szóval tartják, akkor is, ha azoknak már a szemük is kopog az éhségtől. Ha étterembe mennek sem a konyha minősége érdekli őket elsősorban, hanem az ott zajló társasági események.

 

Mivel egyébként is vékony alkatok, anyagcsere folyamataik pedig gyorsak, pörgős élettempójuk mellett betegesen lesoványodhatnak. Hajlamosak testileg, idegileg is kimeríteni magukat. Ilyenkor bőrük is kiszárad, hajuk elvékonyodik, töredezetté válik, álmatlanságban szenvedhetnek, memóriájuk romlik

 

Hogy ne szálljanak el túlságosan érdemes táplálkozásuk révén is leföldelniük magukat. A hiányzó elemet magvak, gabona félék, gyökeres zöldségek fogyasztása révén pótolhatják. A nyári hónapok kivételével tanácsosabb kerülniük a “levegősítő” nyers kosztot. Ilyenkor is szerencsésebb azonban párolt vagy főtt zöldségeket fogyasztaniuk, saláta öneteikhez pedig keverjenek diót, mandulát. Az élesztővel készült péksüteményeket nekik is tanácsosabb lenne kerülniük, akárcsak a finomított élelmiszereket.

 

Bármennyire is feszélyezi, ha nem kimondottan idegesíti őket, étkezés közben jobb lenne letenniük újságjukat, kikászálódniuk a tévé vagy a számítógép képernyője elől, no és mobiljukat sem ártana kikapcsolni. Ha a gyakorlatban nem is sikerül mindig betartani, érdemes megfontolniuk, hogy a tápanyagok  optimális felszívódásához falatonként kb 36 rágás szükséges. Csapongó elméjüket különféle relaxációs gyakorlatokkal, pránajámákkal vagy egyszerűen csak a légzés tudatosítására hangsúlyt fektető meditációs gyakorlatokkal csillapíthatják le.

 

Ha túl kevés a levegő elem a horoszkópban

 

A gondolkodási folyamatok lelassulnak, az egyén kapcsolatteremtő képessége, kommunikációja is nehézkessé válik. Más típusú energetikai folyamatok is lelassulnak, különböző blokkok, elakadások jönnek létre, amelyek vagy különféle fizikai betegségeket idézhetnek elő vagy a külső folyamatok elakadását (beleértve a fentebbiekkel látszólag semmiféle kapcsolatban nem levő “furcsa véletleneket”, mint a kontakthibás  elektronikus készülékek, közlekedési dugók, különféle problémák távközlési eszközökkel, internettel, stb).

 

A kimerült idegrendszer regenerálódását ebben az esetben is segíthetik a különböző lazító- és légző gyakorlatok.  A magnéziumban (pl. zöld saláták, főzeléknövények, szójabab, tej, kukorica, alma) és kalciumban (tejtermékek- főleg a könnyű joghurt- és kefír, brokkoli, paradicsom, narancs) gazdag élelmiszerek szintén ajánlottak, hiszen a két nyomelem nélkülözhetetlen az idegrendszer és a keringés egészéges működéséhez is.  Az anyagcsere és a keringési folyamatok  ginko tea, fokhagyma, cayenne- bors, gyömbér fogyasztásával serkenthetők.

 

Az Ikrek

 

Az Ikrek princípium a szervezetben

 

Az orvosi asztrológia az Ikrek princípium, és a jegyben uralkodó Merkúr hatása alá sorolja a légcsövet, tüdőt, idegpályákat, hajszálereket, az izmok közül a vállizmokat, a mell nagy izmait, a felkar és az alkar izmait, a kézfej izomzatát, a csontrendszerből az 1. nyakcsigolyát (Atlasz), az 1. – 4.hátcsigolyát, az 1. – 4. bordát, a lapockacsontot, kulcscsontot, a felkar és az alkar csontjait,  a kézfej izomzatát. A jegy hatása alatt álló élettani folyamatok: mindenfajta csere, a légzés, a vér oxidációja, katalizáló folyamatok. Ásványi sója a kálium klorid, a vér normális alvadási szintjét fenntartó, és így a vérnyomást csökkentő, vért tisztító kálium klorid. Egyszersmind erősíti a légzőszerveket, szerepe van a megfázás, köhögés megelőzésében is.

 

Az Ikrek betegséghajlamai

 

Az örökmozgó, hiperérzékeny jegy egyik legnagyobb problémája, hogy folyamatos túlterhelés helyett hogyan erősítse kényes idegrendszerét. Az önmaga számára is kimerítő hiperaktivitás és az egészséges sokoldalúság között nehéz megtalálnia az egyensúlyt. Ahhoz ugyanis, hogy a legjobb formáját hozza, sokkal ingergazdagabb környezetre van szüksége, mint másoknak. Bár hajlamos lehet a szétszórtságra is, alkatilag képtelen huzamos ideig egyetlen dologra figyelni. Ha mentális energiája levezetéséhez nem tarthat nyitva egyszerre több csatornát is, még a szokásosnál is nyughatatlanabbá válik, hangulata ingadozó lesz, végül pedig depresszióba süpped.

 

A fentebbi tünetek, a koncentráló képesség hiánya, levertség, álmatlanság, kimerültség , fizikai és szellemi nyugtalanság, étvágytalanság , ingerlékenység azonban arra is utalhat, hogy éppenséggel túlpörgette magát. Mivel olyan típus, akinek agya még alvás közben is túlórázik, nagy kihívást jelent számára, hogyan egyensúlyozhatná ki jobban életét. Erre azonban előbb-utóbb óhatatlanul rákényszerül, hiszen a jegy tipikus betegségei: légzőszervi problémák – pl. légcsőhurut, asztma, idegrendszeri zavarok – pl. pánikbetegség, a tüdő megbetegedései , a váll, kar és kéz működési problémái – pl. ínhüvelygyulladás – túlfeszített élettempójával is kapcsolatba hozhatók.

 

A gyorséttermek törzsvendége

 

Szinte magától értetődő, hogy bokros teendői közepette nem sok ideje jut az étkezésre. Mint bármilyen más életterületen, a konyhán is kísérletező kedvű, nyitott az újdonságokra, de sok mindennek nevezhető, csak gourmandnak nem.. A gyorséttermeket egyenesen neki találták ki. Sajnálatos módon szervezete tartalékait nem csupán rohanós élettempójával meríheti ki, hanem kiegyensúlyozatlan táplálkozásával is. Bár zaklatott napirendje mellett még jó, ha több-kevesebb rendszerességgel eljut egy – egy gyorsétterembe, hamburger – sültkrumpli  megoldások helyett jobban tenné, ha olyan salátabárokba látogatna, ahol sokféle nyers zöldség, gyümölcs, roston sült hal, csirke közül válogathat.

 

Javasolt élelmiszerek

 

A B- vitaminban  gazdag étrend nélkülözhetetlen ahhoz, hogy idegrendszere működését  kiegyensúlyozottabbá tegye. Sokuk talán ezért kedveli ösztönösen a teljes kiőrlésű gabonakészítményeket, pl. pékárukat, tésztaféléket, a burgonyát, szójakészítményeket, sajtokat. Többségük szívesen fogyasztja a szintén ajánlható magvakat, müzliket is. A Rákokhoz hasonlóan az Ikrek gyomra is nagyon érzékeny lehet, ezért a zöldségféléket érdemesebb párolva fogyasztaniuk. Általában a könnyű, csak enyhén fűszerezett  (pl. petrezselyemmel, kaporral, oreganoval) ételeket kedvelik, a napi három étkezésre osztott adagokat részben  türelmük nincs  végigenni, másfelől ezzel túlságosan megterhelnék emésztésüket. A napi négy- öt  kisebb étkezés sokkal jobban illik alkatukhoz.

Kálium klorid tartalékaikat csemegekukorica, narancs, banán, grapefruit, őszibarack, ananász, szilva, sárgabarack, körte, zöldbab, fehérrépa, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, káposzta, saláta, spárga, sárgarépa és zeller fogyasztásával tölthetik fel.

 

A különböző serkentő szerek, pl. a koffein nagyon rossz hatással vannak enélkül is állandóan túlpörgetett idegrendszerükre. Ha fel akarják frissíteni magukat, sokkal jobban járnak egy csésze koreai ginseng teával, amely nem csupán serkenti a vérkeringést és erősíti az idegrendszert, hanem ellentétben a kávéval, amitől fáradtak, ingerültek leszünk amint elmúlt a koffein hatása, nem okoz kellemetlen melléktüneteket.

 

 

Az Ikrek és a felesleges kilók

Ha csak más horoszkóp elemek nem utalnak rá, a hangsúlyos Ikreket gyors anyagcseréje és zaklatott élettempója megóvja a hízástól.

Természetesen a vaktában bekapott gyorséttermi koszt, majonézes öntetek, mártások testsúlyára sincsenek túl jó hatással, de ebben az esetben is sokkal jobban kell aggódnia amiatt, hogy érrendszere megsínyli ha felesleges zsírral, koleszterinnel tömi szervezetét, a feldolgozatlan stressz pedig életfontosságú szerveit károsíthatja.

 

Újra fitten

 

Erősségek

Mivel maga is irtózik légiessége elvesztésétől, ha feszülni kezdenek ruhái, ösztönösen visszafogja magát. Az előbb-utóbb elkerülhetetlenül ráköszöntő pörgős életszakaszok szintén rövid idő alatt megszabadítják felesleges kilóitól.

 

Lehetséges buktatók

Ha történetesen nem az  típus, aki egyik cigarettáról  a másikra gyújt, hogy jobban viselje a rá nehezedő nyomást, nassolni kezdhet. Ez a veszély különösen akkor fenyegeti, ha magányosan vagy monoton környezetben morzsolgatja napjait. A türelmetlenség, a kitartás hiánya, a szétszórtság a sikeres fogyókúrában is akadályozhatja.

 

Javasolt mozgásformák

 

Érdekes módon ez az örökmozgó típus nem különösebben sportos alkat. Pedig idegrendszere erősítéséhez, akárcsak a nála szintén gyakori rossz testtartásból fakadó problémák korrigálásához rendszeresen kéne dolgoztatnia testét is. Természetesen a monoton, túlságosan megerőltető edzéstípusokat nem neki találták ki. Annál jobban szereti a lehetőleg csoportos kerékpártúrákat, különböző labdajátékokat, gyalogtúrákat, az olyan táncokat mint a twist, step, csacsacsa, foxtrott, ha pedig zsonglőrözni is megtanul, nem csupán koordináltabbá válik, hanem társaságát is jól elszórakoztathatja. Bár valószínűleg a jóga gyakorlatok  puszta említésétől is elunja magát, a különféle légzőgyakorlatok nem csupán tüdejére, hanem idegrendszerére is jó hatással vannak. Ha egymagában nincs türelme lazítani, a masszázs, kiropraktika, mélyszöveti kezelés is megszabadíthatja a testében felszabadult feszültségtől.

 

 

 

A Mérleg

 

A Mérleg princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Mérleg princípium hatása alá tartoznak a vesék, a húgyvezetékek, a rekeszizom, hasnyálmirigy, mellékvese, részben a vénák, a has és a hát alsó része, az ágyékizomzat, a csontrendszerből az ágyékcsigolya. Uralkodó bolygója, a Vénusz  a bőrrel és  a szemekkel hozható kapcsolatba. A jegy hatással van a szervezetben zajló szűrési folyamatokra, a savas és lúgos kémhatás egyensúlyának fenntartására is. Utóbbiban kulcs szerepet játszik ásványi sója, a nátrium foszfát, amely a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában is közreműködik, megelőzve a puffadást és a víz visszatartást. Hiánya gyomorégést, emésztési zavarokat ill. a vese és a máj elégtelen működését idézheti elő.

 

A Mérleg betegséghajlamai

 

A típus képviselőire legjellemzőbb betegségek, pl. a vese, hasnyálmirigy-és bőrproblémák kialakulását nem lehet kizárólag alkati okokra visszavezetni. A Mérleg ugyanis él- hal az édességekért, nehéz ételekért és ivásban sem tud mndig mértéket tartani. Szereti a nagyvilági, bohém életet, de keveset mozog, időnként kifejezetten kényelmes, neadj’isten lusta. Életvitelével az átlagosnál  több munkát ad veséjének, hogy az  kiválassza és eltávolítsa szervezetéből a  méreganyagokat, fölösleges zsírokat. Túlterheltsége miatt a bőrnek is be kell segítenie: a bőséges izzadás, táskás szemek, gyulladt faggyúmirigyek, aknék a vese működési zavaraira is figyelmeztethetnek. Ha ezek a tüneteket rendszetesen tapasztalja magán, kozmetikusa mellett tanácsos kezelő orvosához is bejelentkeznie. Szélsőséges esetben a folyadékháztartás is felborulhat: erről árulkodik az ödémásodás, a dagadó bokák, ujjak, térdek  Míg megfelelő diéta, mozgás  mellett az öröklött cukorbetegség sem fejlődik  ki szükségszerűen, a Mérleg kiegyensúlyozatlan életstílusa miatt genetikai előzmények nélkül is kialakulhat. .

 

A társfüggőség árnyékában

 

Bár hagyományosan az egyensúly, a béke-és békéltetés jegye, ezek az erényei problémák forrásaivá is válhatnak. Született együttműködőként pl. szinte bármilyen kompromisszumot is képes elviselni, ellenérzései kinyilvánítása pedig olyan nehezére esik, hogy ameddig csak lehetséges, puszta létezésüket is képes elfojtani. Ez idővel különböző kedélybetegségeket, pszichoszomatikus zavarokat is okozhat. A legtöbb áldozatra egy párkapcsolat fenntartásáért hajlandó, de más tekintetében is szüksége van a külvilág elismerésére, társaságra, kapcsolatokra. Szélsőséges esetben mindez akár kapcsolati függőséggé is torzulhat: ilyenkor rögeszmésen hajszolja az újabbnál újabb szerelmeket és még akkor is a magánytól retteg, amikor erre semmi oka.

 

Az ínyencfalatok megszállottja

 

           

A Mérleg Napú Krúdy Gyulához hasonlóan a jegy többi képviselője sem egyszerűen szereti  a hasát, hanem igazi ínyenc. Étkezéseinek megadja a módját: sok fogásos, elegánsan  szervírozott franciás lakomákon, koktélpartikon sokkal otthonosabban érzi magát, mint ha saját főztjét kellene kanalazgatnia. A békacomb, fürj kapros mártásban és a hasonló különlegességek ugyanúgy megtalálhatók asztalán, mint a cukrász remekek, bonbonok, felfújtak, no és persze az aromás borok, szemet gyönyörködtető koktélok. Ha az általa adott parti pompáját valamilyen trendi ételkülönlegességgel is növelni szeretné, egy igazi Mérleg akár a világ legeldugottabb zugából is képes azt elhozatni. Maga is sokszor pusztán azért utazik el egy egzotikus országba, hogy kipróbáljon valamilyen helyi különlegességet.

 

Javasolt élelmiszerek

 

A fentebbi problémák miatt a Mérlegnek folyamatosan tisztítania kell szervezetét. Kényelemszeretete, alacsony frusztráció- küszöbe miatt azonban esetében szóba sem jöhetnek a böjtkúrák és más, nagyobb önfegyelmet követelő méregtelenítési módszerek. Veséit az egyébként is ízletes természetes vízhajtókkal, pl. cseresznyével, meggyel, petrezselyemmel, uborkával, zabbal, spanyol babbal, sárgarépával moshatja át. Emellett zabkorpát és más, magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonakészítményeket is fogyasztania kell.

Az A- vitamin mintegy kibéleli a húgyvezeték belső falát, így a vesekő képződést is megakadályozhatja. A zöld- és sárga színű gyümölcsök, zöldségek, pl. sárgadinnye, sárga-és őszibarack, sütőtök, úritök gazdag A vitamin források. Ha már kialakult a vesekő, kerülnie kell a kalciumban gazdag ételeket: pl. almát, spárgát, sört, sajtot, szőlőt, tejtermékeket, no és persze a vizelet  kalcium, foszfor és húgysav tartalmát növelő húsféléket is.

Nátrium- foszfáthoz a vízitorma, sárgarépa, szamóca, mazsola, füge, búza, csemegekukorica étrendjébe iktatásával juthat.

 

A Mérleg és a felesleges kilók

 

Uralkodó bolygója, a Vénusz hatása miatt a Mérleg típusnak kerekdedebbek a  formái mint a levegős jegyeké általában. Ugyanakkor ő mondhatja a magáénak az egyik legszebb, legarányosabb testalkatot a tizenkét jegy közül. Súlygyarapodását részben az okozza, hogy mindenfajta lelki probléma nélkül is szereti kényeztetni érzékeit, ha azonban magányosnak, feszültnek érzi magát, szorongások gyötrik, rossz közérzetét hajlamos lehet evéssel, alkohollal, kábítószerekkel enyhíteni.

 

Újra fitten

 

Erősségek

Megjelenésére még idős korában is nagyon hiú, és az sem közömbös számára, milyen benyomást tesz környezetére. E két  tulajdonsága nem csupán hozzásegítheti karcsúsága visszanyeréséhez, hanem a másik végletbe is taszíthatja. Ha ugyanis inkább az uralkodó szépségideálra van tekintettel mint saját alkati sajátosságaira, hajlamos lehet élő csontvázzá fogyasztani magát. Ez persze az egészségi kockázatok mellett esztétikai szempontokból sem túl szerencsés. Az erőteljes Mérleg hatások alatt álló Brigitte Bardot formái pl. nőiesen gömbölydedek voltak, miközben egy gramm felesleges háj sem volt rajta.

 

Lehetséges buktatók

Amellett, hogy döntéseihez állandó külső megerősítésre van szüksége, nehezen képes céljára összpontosítani. Persze, a maga szeretetre méltó stílusában  szinte bárkit képes meggyőzni, miért kellett  a hetedik doboz jégkrémet is elszopogatnia. Mivel nem szívesen mond nemet, a kínálgatásnak sem képes ellenállni.

 

Javasolt mozgásformák

Született közösségi emberként a testmozgásnak társasági eseménnyé is kell válnia számára, érdeklődését pedig csak akkor sikerül fenntartani, ha egyszersmind szórakoztató is és kifejezésre juttathatja kreativitását. A magányos, fizikailag megerőltető edzések helyett sokkal jobban érzi magát a táncfoglalkozásokon. Ha ritmusérzékét, muzikalitását is kiélheti az olyan komoly fizikai teljesítményt követelő műfajokban is megállja a helyét, mint a műkorcsolyázás, balett vagy flamenco. A társas táncok, pl. francia négyes, menüett, a showtánc, aerobic szintén karakterére szabottak, akárcsak a kiadós séta, gyalogtúrák. Rossz testtartásból fakadó problémáit hatha jóga ászanákkal ellensúlyozhatja. Lelki és testi, akár biokémiai szintű egyensúlya helyreállításához ez egyébként is szinte kötelező számára, akárcsak a légzőgyakorlatok.

 

.

A Vízöntő

 

A Vízöntő princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Vízöntő princípium hatása alatt áll a központi idegrendszer, a keringési rendszer ( a kardiovaszkuláris , együtt  a Halak által is befolyásolt nyirokrendszerrel), a vénák, a vádli , a boka,  a  lábszárcsont és a bokaízület, élettani folyamatként a szénsav eltávolítása a vérből. A jegy uralkodó bolygója, az Uránusz az idegrendszerre és a belső elválasztásra van hatással. Ásványi sója a nátrium klorid, azaz a konyhasó a vízháztartásban  játszik szerepet, hiánya orrfolyást, könnyezést, a bőr és nyálkahártya kiszáradását idézi elő.

 

A Vízöntő betegséghajlamai

 

A hangsúlyos Vízöntő többnyire egészséges, szívós, de szabálytalan élettempójával túlterhelheti idegrendszerét. Egyébként is izgága, ingerlékeny, türelmét könnyen elveszíti, nehezen koncentrál huzamosabb ideig egyetlen dologra. Folyamatosan új ingerekre, izgalmakra vágyik, de szellemileg sokkal aktívabb, mint fizikailag.  Ha szabadságvágyát, élményéhségét nem elégítheti ki megfelelő módon és agresszivitása sem kap megfelelő szelepet, könnyen láncdohányossá válhat. A nikotinfüggőség egyébként a másik két levegős jegynek, az Ikreknek és a Mérlegnek is problémákat okozhat.

 

Sajnos, ezáltal még érzéketlenebbé válik fizikai szükségleteire. Teste finom jelzéseire egyébként se, túl fogékony, fizikai rugalmasságát elveszítve pedig más energia szinteken is bemerevedik. Talán ezért is hajlamosabb más jegyeknél a törésekre, ficamokra,  szakadásokra – legveszélyeztetettebb testrészei a lábszár, sípcsont és boka, bokaszalagok.

 

A túlpörgetett idegrendszerrel párosuló mozgásszegény életmód más bántalmakat is okozhat, pl. különböző keringési rendellenességeket, magas vérnyomást. Az izom görcsök ( különösen  a vádli tájékán), idegrendszeri működési zavarai (az alig észrevehető tikkektől az epilepsziáig és más görcsös, rohamszerű tünetekig)  szintén gondot jelenthetnek számára, akárcsak a boka dagadása, a visszértágulat, visszérgyulladás, a vér besűrűsödése vagy akár az embólia is.

 

Javíthatatlan nassoló

 

Az Ikrekhez hasonlóan ő sem bíbelődik túl sokat az étkezéssel. Mint a többi életterületen, itt is szívesebben  követi spontán impulzusait semmint valamiféle rendszert. Váratlan döntéseivel sokszor saját magát is meglepi: leszalad a közértbe tejért és zsömléért, hogy kisebb hadseregnek elég sós mogyoróval és keksszel térjen vissza. Javíthatatlan nassoló, aki rendszerint száguldás közben kap be valamit, a főétkezésekről pedig gyakran el is feledkezik. A szintetikus ízeket sokkal jobban kedveli a természeteseknél: a vattacukrot már  a színe miatt is megveszi. A hagyományos fogásokból is inkább a különlegességeket részesíti előnyben, pl. a francia palacsintát – feltéve ha nem neki kell elkészíteni. Szerencsére inkább a könnyű, nedvdús étrendet kedveli mint  a nehéz  fogásokat, ezért ha épp olyan hangulatban van, az egészséges táplálkozásra is képes átváltani.

 

 

Javasolt élelmiszerek

 

Mivel még a saját maga által kialakított struktúrákat is előbb –utóbb fojtogatónak érzi, jó kérdés mennyire képes hosszú távon is tartani magát új szokásaihoz. Egészsége érdekében mindenek előtt étkezésébe kéne rendszert vinnie: a napi három étkezés számára is ideális lenne, miközben csak ennek szenteli figyelmét.

Mivel vérkeringése nem a legjobb és szervezete egyébként is hajlamos megkötni a vizet, az egészségéhez nélkülözhetetlen nátrium kloridot inkább annak természetes forrásaiból- pl. spenót, uborka, lencse, füge, eper, alma, saláta, répa, retek, gesztenye, tengeri halak, pl. tonhal, kagylók, lazac – pótolja semmint konyhasóból.

Ételeit tanácsosabb melegen fogyasztania (levesek, reggeliként langyos búza- vagy rizskása, tejjel). Zsírszegény étrendje összetevői: friss gyümölcsök (narancs, citrom, gránátalma, körte, barack, datolya) zöldségek (pl. répa paradicsom, saláta)teljes kiőrlésű gabonakészítmények, barnarizs, fehér húsok. A roston sült csirkemell földimogyorós brokkolimártásban pl. könnyű, ízletes fogás és elkészítése sem túl nehéz.

Páfrányfenyő (ginko, kereskedelemben Ginko Bilboa), csalán és bodza teák fogyasztásával karban tarthatja érrendszerét, keringését, a bergamott pedig gyakori álmatlanságára jelenthet megoldást.

 

 

A Vízöntő és a felesleges kilók

 

A jegy modern kori uralkodója, az Uránusz hatása miatt folyamatosan vibráló, izgága Vízöntőnek inkább a soványság semmint a túlsúly okozhat problémákat. A Bikához, Oroszlánhoz, Skorpióhoz hasonlóan azonban ő is a szilárd (fix) minőség képviselője. Ez és, a jegy hagyományos ura, az élettani folyamatokat lassító Szaturnusz befolyása eredményezhet azonban súlyproblémákat. A mozgásszegény életmód, sós, tartósító szerekkel dúsított nassolnivalók ropogtatása szintén gyarapíthatja kilóit.

 

Újra fitten

 

Erősségek

 

Mivel az étkezés egyáltalán nem foglal el központi szerepet életében, és a többi levegős jegyhez hasonlóan úgy érzi: a felesleges kilók is a föld felé húzzák, könnyen eltereli gondolatait a nassolásról.

 

Lehetséges buktatók

 

Mint már szó esett róla, az étkezés területén sem szívesen fogadja el a szabályokat. Mivel a tehertételek alól is legszívesebben kibújik, szívesebben habzsolja az étvágycsökkentőket, szintetikus fogyiturmixokat, anyagcseregyorsítókat és még ki tudja milyen űrkotyvalékot semhogy végigcsinálna egy  rendszeres testedzésen és az alkatához illó diétán alapuló, hosszú távú programot. Ezeknek a pofonegyszerűnek tűnő „megoldásoknak” azonban tragikus következményei lehetnek.

 

Javasolt mozgásformák

 

Ha azt szeretné, hogy szervezete egésze összhangba kerüljön túlpörgetett idegrendszere tempójával, minimum napi 45 percet, de inkább másfél órát kéne intenzíven mozognia.  A futás, torna, kocogás, túrázás, úszás, kerékpározás, aerobic erősítik szívét, keringési rendszerét, tüdejét. A különböző labdajátékok, pl. kosárlabda, tollaslabda is jót tesznek neki, bár inkább az egyéni sportokhoz vonzódik. Bármit választ is, a kötött edzésprogramok hamar kedvét szegik, akárcsak az, ha kreativitásának nem jut elég szerep.

 

A sárkányrepülés, sportrepülés, toronyugrás, rúdugrás kellőképpen izgalmasak ahhoz, hogy lázba hozzák, akárcsak a többi excentrikus sportág. Mivel született tréfamester, a bohóckodást is szívesen kipróbálja. (Ennek klasszikus változata csak látszólag könnyed mulatság, valójában olyan komoly felkészültséget követelő készségeket is el kell sajátítani hozzá, mint a zsonglőrözés, könnyebb vagy nehezebb akrobatikus mutatványok, egyensúlyozás, showtánc, stb). Karakterére szabott a balett, a step, quick step, egyes modern tánctípusok, pl. a break, hip-hop is.

 

 

Asztro diéta

 

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat.  Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha  túl kevés van belőle a szervezetben.  A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány- eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

 

A víz elem

 

Az orvosi asztrológiában a víz elem kapcsolatban áll a szervezet folyadékháztartásával, testnedveivel: pl. a vérrel, nyállal, nyirokrendszerrel. Szerepet játszik a keringésben, kiválasztásban, síkosítja, hűti és átmossa a szervezetet

 

A vizes típusok  (akiknek képletében a Rák, Skorpió, Halak princípium hangsúlyos) úgy fizikai, mint érzelmi, lelki szinteken nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra. Az átlagosnál fogékonyabbak pl. a bakteriális, vírusos, gombás fertőzésekre, allergiás betegségekre, könnyen megfáznak és fizikailag is sérülékenyebbek. Egészségi problémáik időről időre visszatérnek.

 

Az az általános megfigyelés, miszerint a testi betegségeknek megvan a maguk lelki- érzelmi háttere is, az ő esetükben fokozottan igaz. Mások negatív gondolatai, akár kimondatlan elutasításuk is, a különböző érzelmi problémák a szó szoros értelmében is megbetegíthetik őket.

Bámulatos intuíciójuk révén gyakran még mielőtt orvosi kivizsgálásra mennének pontosan ráéreznek a saját vagy mások testében zajló folyamatokra. Ez az adottságuk azonban hipochondriába is átcsaphat, ha képzelőerejük minden apró – cseprő tünetet felnagyít.

 

Hangulataik szeszélyesen hullámoznak, hajlamosak lehetnek a depresszióra és más kedélybetegségekre. Kötődésük gyakran érzelmi függőséggé válik, egyszersmind más fajta szenvedélybetegségekre is hajlamosak lehetnek. A fájdalmat rosszul tűrik, ha érzelmi válságba kerülnek, szinte automatikusan kezdenek el túl sokat enni- inni, így próbálva kikúrálni magukat.

 

Rendszerint hajlamosak a hízásra. Érdekes, bár számukra nem túl örvendetes sajátosságuk, hogy érzelmi állapotuktól függően egy – két nap alatt is képesek lehetnek akár több kilóval is gyarapodni. A Hold fázisai szintén kihathatnak testsúlyukra. (Növekvő holdkor természetes, hogy valamennyi élő szervezet “vizesebb”, de ők erre is fokozottan reagálnak.) Hasonlóképpen, menstruációs ciklusuk előtt a vizes karakterű nők sokkal jobban felpuffadnak társaiknál. Másik jellemző vonásuk, hogy stressz, érzelmi nyomás hatására szervezetük még jobban megköti a vizet. Ilyenkor csak nagy nehézségek árán szabadulhatnak meg súlyfölöslegüktől. A tüzes típusokhoz hasonlóan kiegyensúlyozatlan élettempójuk, idegenkedésük a testgyakorlatoktól tovább ronthat  a helyzeten.

 

Ha túl sok a víz elem a horoszkópban

 

Az emésztés, az anyagcsere, felszívódási folyamatok lelassulnak, a szervezetben felgyűlő víz ödémásodást, ciszták, daganatok, hólyagok képződését, candidásodást idézhet elő. Gyakori a súlyfölösleg is, aminek csökkentéséhez önmagában még egy minden tekintetben ideálisan összeállított diéta is kevés, ezért az anyagcsere folyamatokat is gyorsítani kell. A tartós javuláshoz a mozgás nélkülözhetetlen. Ha a sportolást túlságosan megerőltetőnek, unalmasnak találják, a muzikális vizes típusok még mindig feloldódhatnak a táncban. A rendszeres, megfelelően felépített, szakszerű böjtkúrák szintén segíthetnek az egyensúly helyreállításában.

 

Nagy hiba a folyadék bevitel csökkentésével “szárítani” a szervezetet. A cukrozott üdítők természetesen kerülendők, akár csak az édesség más formái is, hiszen megkötik a vizet. Ez komoly próbatételt jelenthet a rendszerint nyalánk vizes típusoknak. Áthidaló megoldásként édesítsenek mézzel, ha pedig desszerteket fogyasztanak, ne keverjék őket más fogásokkal. Kerülniük kell a túl olajos, zsíros, sós készítményeket, a tejtermékeket, élesztővel készült péksüteményeket is.

 

Szervezetüket könnyű, száraz, csípős, lehetőleg melegen fogyasztandó ételekkel “száríthatják” Grillezett, párolt zöldségek, hüvelyesek mellett fogyasszanak barnarizst, ami természetes vízhajtó hatású, a magas víztartalmú dinnye kivételével sok gyümölcsöt..

Emésztésüket  bazsalikommal, kakukkfűvel serkenthetik, a petrezselyem, boróka bogyó a szövetekben megkötött víz mennyiségét  csökkenti, a fokhagyma, olíva olaj pedig a vírusokat, baktériumokat, gombákat pusztítja.

 

Ha túl kevés a víz elem a horoszkópban

 

A méreganyagok nehezen távoznak, a szervezet hajlamos a kiszáradásra. A képletek tulajdonosai alvás zavarokkal küszködhetnek, nem túl gazdag a fantáziájuk, érzelmileg elsivárosodhatnak. Végtagjaik szárazak akárcsak bőrük és a hajuk, ízületeik merevek. A tápanyagok, vitaminok nehezen szívódnak fel szervezetükben.

 

A víz elem kiegyensúlyozásához mindenek előtt sok folyadékot kell inniuk. Fontos szem előtt tartaniuk, hogy egészséges, felnőtt ember napi szükséglete 1,5 – 2 l. Cukrozott üdítők helyett inkább frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevekeket, ásványvizet, forrásvizet fogyasztanak édesítőként pedig mézet és más, természetes készítményeket.

 

Gabonafélékből álló étrendjüket egészítsék ki tökfélékkel, uborkával, dinnyével és más fajta nedvdús, húsos zöldség- és gyümölcs félékkel, iktassanak be algaféléket, édesgyökeret, tejtermékeket. Az olyan természetes vízhajtókkal, mint a répa, zeller, káposztafélék, spárga, a zöld fűszerek nagy része érdemes csínján bánniuk, sót viszont nagyvonalúbban fogyaszthatnak másoknál.. Bármennyire egészségesek is egyébként a böjtkúrák, nekik tanácsosabb elkerülniük, akárcsak a  tűző napfényt, nagy hőségben való jövés – menést.

 

 

Rák

A Rák princípiuma a szervezetben

 

Az orvosi asztrológiában a Rák hatása alá tartozik a gyomor, mell, emlőmirigyek, nyálkahártya, petefészek, méh, izmok közül: a rekeszizom, mellizomzat, bordaközi izmok, a csontozatból szegycsont, és az 5-9 borda., az élettani folyamatok közül a felvett tápanyag emésztőnedvekkel való feldolgozása, a gyomorpép továbbítása. Ásványi sója az egészséges és rugalmas kötőszövetekhez nélkülözhetetlen calcium – fluorid. A jegy uralkodó bolygója, a Hold jelentős befolyást gyakorol a nyálkahártyák és az emlőmirigyek működésére.

 

A Rák betegséghajlamai

Azok az ingerektől, amelyek pl. egy Kos típus számára nem többek kellemes izgalomnál, egy örökké aggodalmaskodó Ráknak a szó szoros értelmében liftezni kezd  a gyomra. Emésztő rendszere ugyanis nagyon- nagyon érzékeny. A (legtöbbször torkosság- előidézte) gyomorrontásoktól a gyomorégésen, gyomorhuruton át az olyan komoly panaszokig, mint pl. a gyomorfekély, a hasnyálmirigy megbetegedései, vékony-és vastagbél-gyulladás, nagyon széles a skála. A jegyben uralkodó Hold hatása miatt a nőket jobban megviseli a PMS- szindróma, mint más társaikat. Már  7 – 10 nappal a menstruációs  ciklus előtt kötőszöveti cisztáktól szenvedhetnek, amikor is a  mellek rendszeresen megdagadnak  vagy becsomósodnak. Méhük, mellük egyébként is érzékeny – mindamellett tehát, hogy a jegynek semmi köze a hasonló nevet viselő betegséghez, érdemes rendszeresen kivizsgáltatniuk magukat. A különböző típusú allergiák, pl. tejcukor allergia és más ételallergiák, a folyadék háztartás zavarai-pl. ödémásodás, szintén jellemzők lehetnek, akár csak a különböző kedélybetegségek, túlzott hangulati hullámzás.

 

Fontos  a tudatos táplálkozás

 

Ahhoz, hogy megőrizze egészségét, a hangsúlyos Rák típusnak az átlagnál tudatosabban kellene táplálkoznia. Ezt azonban nem túl egyszerű megtennie. Miközben pl. nagy szüksége van a napi friss gyümölcs és zöldségfélékre, az olyan, magas rost tartalmú növények, mint a répa, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, gyomorégést okozhatnak neki. Ezeket tanácsosabb párolva fogyasztania, de ilyenkor gondosan oda kell figyelnie, nehogy túl főzze őket, hiszen akkor meg az értékes vitaminok vesznek oda..

Másfelől nem mindig ahhoz vonzódik, ami jót tesz neki. Az egyébként is nehezen emészthető húsféléket talán gond nélkül kihagyja étrendjéből, ellentétben a felesleges kilókon kívül puffadást és más gyomorpanaszokat is okozó édességekkel. További kedvencei, a különféle gabonakásák, tésztafélék, tenger gyümölcsei, gomba, paradicsom, tejtermékek egyszerre válhatnakaz egészséges táplálkozás alapkellékeivé és a problémák forrásaivá. Garfieldhez hasonlóan sok Rák él- hal a lasagnaért, meg az olasz konyha további remekeiért, amelyeket, jó szakács lévén kitűnően el is tud készíteni. Egyik, Rák barátnőm tejszínes tortellinije pl.a világ legelszántabb fogyókúrázója számára is garanciát jelentene a visszaesésre.

 

 

Javasolt élelmiszerek

 

Egy megfelelően összeállított diéta akár leggyakoribb, krónikus panaszaikat is kezelhető szinten tarthatja.

Amennyiben figyelnek a kalcium pótlására (pl. vízitorma, brokkoli, kelkáposzta, lazac, szardínia) a tejcukor allergiások szójakészítményekkel: pl. szójasajttal, szójatúróval, szójatejjel helyettesíthetik a tejtermékeket. A barnarizs leve, ízesítve vagy natúr módon fogyasztva  nem csak nekik tesz jót, hanem általában is enyhíti a gyomorégést.  Gyomornyugtató, egyszersmind emésztő nedvek képződését serkentő hatású a gyömbér, kömény, szegfűszeg, ánizs, kapor, lestyán, endívia saláta is.

A puffadás gátló, idegeket, izmokat erősítő, az emésztést elősegítő menta univerzális  csodaszer számukra, a nyílgyökér, orvosi citromfű, fekete áfonya, görögszéna pedig, ha nem is kimondottan vízhajtók, gátolják folyadék visszatartását A gyümölcs-és/vagy barnarizs-napokkal felvezetett majd leépített egy- két napos böjtök szintén sokat használnak.

 

Esküdt ellenségek

Az érzékeny emésztésű Rákoknak tanácsosabb tartózkodni az erős, csípős fűszerektől, főleg a bors- és paprika- féléktől, akárcsak a túl zsíros ételektől. PMS szindrómában szenvedő hölgyek a csokoládé, kávé, tea, kóla, kakaó kiiktatásával enyhíthetnek tüneteiken. Mindannyiuknak érdemes csínján bánniuk a keményítővel, sóval, a fehér cukrot pedig mézzel és más természetes édesítőszerekkel helyettesíthetik.

 

A Rák és a felesleges kilók

 

Rák, a mesebeli szabó hiába próbált köntöst varrni a Holdnak. Mire elkészült ugyanis remekművével, a szeszélyes égitest hol kihízta új ruháját, hol pedig ez éppenséggel lötyögött rajta. A mester újra meg újra mértéket vett és munkához látott, míg nem egyszer csak feladta. Hasonló helyzetben vannak a testsúlyuk beállításával küszködő ember – Rákok is. Különösen ha alkati adottságaikra még rá is tesznek egy lapáttal.

 

„Aki szeret, az etet”- vallják meggyőződéssel, és konyhaművészetüknek, vendégszeretetüknek nehéz is ellenállni. Akár saját maguknak is. Anélkül, hogy észrevennék, naphosszat kóstolgatnak. Főzés közben az ételt, a főétkezések közötti szünetekben, munka, olvasás, tévézés, sétálgatás, ábrándozás közben meg különféle nassolnivalókat. Ha istenigazából belejönnek, kilószámra tüntetik el a ropit, Túró Rudit, marcipánkockákat, péksüteményeket és még ki tudja mi mindent. Ha jó napjuk van, azért, mert már az orvos is megmondta: az olyan érzékeny a gyomrúak, mint ők, inkább többször egyenek keveset, mint egyszerre sokat. Ha pedig épp mélyponton vannak, azért, hogy visszanyerjék lelki egyensúlyukat.

 

Újra fitten

Erősségek

Élénk fantáziájuk segítségével nem csupán hamarosan elérendő álom-alakjukat képzelhetik maguk elé, hanem jobbnál jobb kifogásokat is találhatnak, miért is nem akarják elmajszolgatni a következő tepsi túrós pitét.

 

Gyengék:

Finoman szólva, akarat erejük, kitartásuk, következetességük hagy némi kívánni valót maga után

 

Javasolt mozgásformák

Mondani sem kell, annyi mindenhez hasonlóan a Rákoknál a testgyakorlás is hangulat függő.. Az úszás azonban akkor is ajánlható nekik, ha egyébként nem különösebben sportos alkatok, hiszen ez stabilizálja kedélyállapotukat is. A vitorlázás és más vízi sportok szintén karakterükre szabottak, de az egyszerű víz parti séták is jó hatással vannak rájuk. Különösen, ha nem visznek magukkal egy hétre elegendő nassolnivalót.

Romantikus alkatukhoz az összesimulós, lassú táncok illenek, a hölgyek pedig, a képzeletüket tápláló hastánc révén lelki egyensúlyukat is megőrizhetik.

 

 

A Skorpió

 

 

 

A Skorpió princípiuma a szervezetben

 

Az orvosi asztrológia a Skorpióhoz rendeli az orrot, a vastagbelet, végbelet, prosztatát, húgyhólyagot, húgycsövet, a nemi szerveket. Uralkodó bolygója, a Plútó az endokrin mirigyek rendszerét befolyásolja. A csontrendszerből a jegy uralma alatt áll a medencecsont, szeméremcsont, ülőcsont, farokcsont, az izmok közül a hólyag- és végbélzáróizmok, a nemi szervek izomzata, hüvelyizomzat, mint  életműködés a szaglás, a kiválasztás és a nemi funkciók Ásványi sója  a  bőrben, nyálkahártyákban, szövetekben található kalcium szulfát, ami a kiválasztási folyamat elősegítésében játszik szerepet. Hiánya székrekedést idéz elő valamint az akné, horzsolások, vágások, sérülések gyógyulását is késlelteti.

 

A Skorpió betegséghajlamai

 

A jegyben uralkodó Plútó szinte elnyűhetetlen regenerálódó készséget ad szülöttjeinek egyszersmind, még a történelem előtti időkből fennmaradt ösztönkészlettel is megajándékozza őket. Ennek köszönhetően olyan helyzeteket is képesek túl élni melyekben másoknak semmi esélyük. Rá is vannak szorulva, hiszen ahhoz hogy érezzék, élnek, szemlátomást olyan kockázatokra van szükségük, ahol elmehetnek lehetőségeik határáig Ők azok, aki a szó szoros értelmében belebetegedhetnek ha nincsenek eléggé lekötve energiáik.

 

Kiválasztó szerveik érzékenyek lehetnek. Nőknél gyakoriak a petefészek megbetegedései vagy legalábbis gyengesége, a menstruációs problémák, férfiaknál prosztata bántalmak, mindkét nemnél gombásodás, hólyaghurut, húgycsőgyulladás és a húgyvezeték más fertőződései, nemi betegségek, bélproblémák, az epe betegségei, sérv, székrekedés,aranyér, orrmelléküregy gyulladás, autoagresszív folyamatok, allergiák.

 

 

A majom agyvelőtől  a makrobiotikáig

 

Mondani sem kell, hogy a Skorpió étkezési stílusát is a szélsőségek jellemzik. A skála még egy és ugyanazon személy esetén is meglehetősen széles. Életszakasztól és vezérlő eszméitől függően hol egy gyorsétteremben tol magába mindegy hogy mit csak túl legyen rajta, hol hátborzongató ínyencségekben tobzódik, olyasmiket is kipróbálva, mint pl. a nyers majom agyvelő, rovarkoszt, hol pedig a makrobiotikus konyha bűvöletébe esik. Egyébként általában a csípős, maró, fűszeres, erjedt ízekhez vonzódik, szereti pl. a csevapcsicsot, fűszeres sült kolbászt, meleg májpástétomot, penészes sajtokat, és szerencsére az egészségesebb zöldség-és gyümölcsféléket is.

 

Javasolt élelmiszerek

 

A jegyre jellemző néhány kellemetlen probléma, pl. székrekedés, aranyér, hólyaghurut már a táplálkozás átalakításával is kezelhető. Az elengedni nem tudás, érzelmi állapotok nehézkes kifejezése fizikai szinten okozhat székrekedést. Ennek azonban „hétköznapi” okai, pl. a túl sok az állati zsiradék: hús, tejtermék, tojás- pl., és finomított cukor: süti, édesség – szintén megfontolandók. Napi két három kiskanál ételbe kevert búzakorpa,  a teljes kiőrlésű gabonafélék, a brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, spenót, cukkini, fekete bab, spanyolbab, limabab, gyümölcsök közül a alma, öszibarack, málna, mandarin, aszalt szilva segítik az emésztést. A tea vagy kapszula formájában fogyasztott ginseng amellett, hogy javítja az emésztést, segít stabilizálni az érzelmeket is. Serkentő, vértisztító hatású, a köztudatba ajzószerként vonult be

 

A többi vízjegyhez hasonlóan ő is hajlamos lehet a víz visszatartására, ami súlyproblémáktól kezdve depressziós állapotokig különféle gondokat okozhat. Ezért kerülnie kell a só fogyasztást (akár pácok, fűszeres szószok) formájában is és a folyadék kiválasztást serkentő fűszereket és tápanyagokat kell előnyben részesítenie. Ilyenek: fokhagyma, vöröshagyma, vízitorma, karfiol, póréhagyma, fehérrépa, retek, kamilla, ánizs, köménymag, koriander, kapor, gyömbér, aranypecsét, majoranna, mustár, szerecsendió, petrezselyem, rozmaring, zsálya

 

A szakszerűen végzett böjtkúrákat mintha egyenesen neki találták volna ki. (Mielőtt belevágna, tájékozódjon a szakirodalomból ill. kérje ki a témában jártas orvos véleményét. Rüdiger Dahlke művei pl. magyarul is hozzáférhetők).Ez nem csupán táplálkozás mintája áthangolásában segít, hanem kedélyállapotára is stabilizálóan hat.

 

 

A Skorpió és a felesleges kilók

 

A Bikához, Oroszlánhoz, Vízöntőhöz hasonlóan a Skorpió is fix jegy, ami már alapvetően zömökebbé teszi testalkatát. A folyadékháztartás zavarai szintén okozhatnak súlyproblémákat. Ezek azonban alapvetően lelki okokra vezethetők vissza:

Önbüntetés. Amennyiben úgy találja, hogy nem tud eleget tenni a magával szemben támasztott valószerűtlenül magas elvárás rendszernek, esetleg csakugyan kibújt feladata alól, megtorlásként elefánt méretűre zabálhatja magát, esetleg alkoholba, különböző narkotikumokba, szerencsejátékba, rossz kapcsolatokba, stb. menekül.

Természetes jelzőrendszer eltompítása. Radarjai minden más jegynél pontosabban és gyorsabban jelzik, hányadán is áll valamilyen helyzettel, emberrel. Ha valamilyen okból más személyiségrészei tiltakoznak ezek ellen a felismerések ellen, az „adást” a fentebbi módszerekkel árnyékolja. Azonban ilyenkor, a felszedett kilók mellett még depresszióval, paranoid tünetekkel, szélsőséges hangulatingadozással is lakolnia kell.

 

Újra fitten

 

Erősségek

Ha egyszer elkötelezte magát egy cél mellett, nem ismer lehetetlent. Nem kérdés, hogy mágikus akaratereje, kitartása ebben az esetben  sem fogja cserben hagyni.

 

Lehetséges buktatók

 

Sokkal nagyobb problémát jelent, amikor ezek az erények ellentétjükbe csapnak át. Mivel nem mindig ismeri fel, mikor kell valamit abbahagyni, akár az anorexiás soványságig csinosíthatja magát, vagy a szó szoros értelmében ina szakadtáig edz. Esetében ráadásul még fokozottabban érvényes az az ősi igazság, miszerint minden véglet előbb- utóbb átlendül az ellenkezőjébe. Minél életszerűtlenebb aszkézissel érte hát el álomalakját, annál valószínűbb, hogy nemsokára nem csak az életet fogja mértéktelenül habzsolni.

 

Javasolt mozgásformák

 

A depresszióra hajlamos Skorpió legegyszerűbben valamilyen intenzív mozgás révén tornázhatja fel endorfin szintjét. Esetében a testgyakorlatoknak élete részéve kell válniuk. Sokuk talán ösztönösen ezért választ erős fizikai igénybevétellel járó foglalkozást: pl. kommandós, barlangász, harcművészeti edző, stb.

Megfelelő testgyakorlatokkal ugyanis még mielőtt destruktívvá válnának feloldhatók és felszabadíthatók a személyiségében munkáló hatalmas feszültségek. Mivel előszeretettel hajtja magát saját korlátai fölé, a veszélyes, kimerítő sportágakat kedveli. pl. vadvízi- és túlélő túrák, búvárkodás, síelés. Természetesen a különböző harcművészeti irányzatok is vonzzák. Saját határai feszegetése közepette azonban szüksége van a lazításra is, hogy a felszabadított  agresszív energiák, feszültségek egészséges módon távozzanak. Ettől azonban meglehetősen idegenkedik, hiszen a lazítás egyenértékű a kontroll feladásával. A hatha jógát és a különféle relaxációs technikákat tehát egy fajta házi feladatnak kell tekintenie. Szexuális energiáit a flamenco, afrotáncok, egyiptomi hastánc, capoeria révén terelheti egészséges mederbe.

 

 

A Halak

 

 

 

A Halak princípiuma a szervezetben

 

Az orvosi asztrológia a Halak hatása alá sorolja a lábfejet, lábujjakat, nyirokcsomókat, az agyalapi mirigyet, tobozmirigyet. A jegyben uralkodó Neptunusz a nyirokrendszert befolyásolja. Bár az izmok általánosságban a tűz elemhez tartozó jegyekhez – leginkább a Koshoz rendelődnek, a jegy hatással van a lábfej izmaira (lábujj hajlító és feszítő izmok) ill. a lábboltozat csontjaira, lábujjperecekre is. Fiziológiai princípiumok közül hozzá tartozik a  nyálka termelés, ásványi sója a vas foszfát , amely tisztítja és oxigénnel telíti a vért, könnyíti a légzést. Hiánya vérszegénységet okozhat, a szervezet nem képes megfelelően kiválasztani a méreganyagokat.

 

A Halak betegséghajlamai

 

Egészségük nem túl jó, akár a szó szoros értelmében is óvni kell őket még a széltől is, hiszen könnyen megfázhatnak. Betegségeikből lassan épülnek fel, tüneteik újra meg újra előjöhetnek. Fokozottan ki vannak téve a fertőzések (járványok) veszélyének, az átlagosnál fogékonyabbak a mérgezésekre. Ez gyógyszer érzékenységet is jelenthet esetükben (pl. rosszul viselik az antibiotikumokat, különösen a penicillint), máskor meg kevesebb is elég nekik az orvos által előírt adagnál.

 

Alkoholból és narkotikumokból a nagyon kevés is nagyon sok lehet számukra hiszen uralkodó bolygójuk, a Neptunusz , amely a római tenger istenről kapta  a nevét,  nem csak a tengerekre, folyadékokra van hatással, hanem az álmok, illúziók világára, a valóságtól való elmenekülésre és a végtelenben való feloldódásra is. A jegy régebbi ura, a Jupiter (ld. a Nyilasnál írtakat) más, mértéktelenségen alapuló viselkedésminták: pl. kényszeres költekezés, szerencsejátékra való hajlam, stb. kialakulásában játszhat szerepet. Az alkohol problémák később más egészségi panaszokat is okozhatnak, pl: cukorbetegséget, vesebetegséget, szívbajt, fekélyeket, gyomorhurutot, májzsugort.

 

Különféle allergiáktól is szenvedhetnek, pl. széna náthától, vagy érzékenyek lehetnek csokoládéra, eperre, diófélékre, porra, macskaszőrre. Bizonyos típusú allergiák gyerekkorukban jelentkeznek,majd évekre tünet mentessé válnak, hogy aztán, 50 éves kor után, vagy ha sokat ittak, újra megjelenjenek a tünetek.

 

További problémákat okozhatnak a lábfej különböző megbetegedései, pl. a lábujjak közötti gombásodás, a boka dagadás, rossz vérkeringés, bénulás , vízvisszatartás, mirigyek rendellenességei, a tüdő nyákosodása, különféle pszichés zavarok,vérszegénység,  a nyirokrendszer megbetegedései és ezzel kapcsolatba hozható további panaszok: bőrsérülések, krónikus arcüreggyulladás, fülproblémák, egyensúlyzavar, fejfájás, izzadás, a szem vizenyősödése, kimerültség.

 

Született édes szájúak

Az inkább vegetáriánus mint ragadozó Halak oda van a távol keleti, pl. kínai és indonéz konyháért.  A húsfélék közül a zsírszegény fehér húsokat, tenger gyümölcseit vagy az olyan különlegességeket kedveli, mint a csiga vagy békacomb. Ha teheti, a zöldség leveseket, salátatálakat, kásaféléket részesíti előnyben no és persze az édességeket.  Ezeknek inkább a krémes, habos változatait szereti, pl. puddingokat, krémek, felfújtakat, palacsinta féléket. Ha igazán formában van – tehát ha épp ügyeletes szerelmét siratja vagy csak egyszerűen nem tud ellenállni a szívélyes kínálgatásnak – egy kisebb cukrászdányit is képes elfogyasztani. Italban, különösen ha édes, sűrű likőrök, koktélok közelébe kerül, szintén nehezen tud mértéket tartani.

 

Javasolt élelmiszerek

 

Bizonyos, krónikus egészségi panaszain már étrendje átalakításával is enyhíthet.

 

A víz visszatartás .A szem alatti táskák, akár csak a Bika, Rák és a Mérleg esetén arról árulkodhat, hogy  a folyadék nem tud  megfelelő módon távozni a szervezetből. Lassú keringéssel párosulva – ödémásodást, a végtagok lehűlését idézheti elő. A Ráknál és a Skorpiónál ismertetett természetes vízhajtók mellett tanácsos lucernát is fogyasztania, teaként vagy salátákba keverve. Ez nem csak keringési rendellenességeit segíthet megszüntetni, hanem súlyfölöslegét is csökkentheti.

Vasfoszfátot nyerhet a salátafélékből, retekből, spenótból, aszalt gyümölcsökből (mazsola, datolya, füge, aszalt szilva), babból,lencséből, vöröshagymából, káposztából, almából, dióból, árpából.

 

Az alkoholizmusból lábadozók kezelésekor nagyon fontos hogy újra bevigyék szervezetükbe mindazokat a tápanyagokat- és nyomelemeket, melyek a betegség során valószínűleg teljesen kiürültek. Ilyenek: a cink (hús, szárnyas, hal, teljes őrlésű gabonafélék, sörélesztő, búzakorpa, tökmag), az idegrendszer erősítéséhez szükséges B vitamin, C–vitamin. Az alacsony vércukorszint szintén az alkoholizmus „mellékterméke”, ezért növelni kell az összetett szénhidrátok bevitelét-pl. teljes kiőrlésű gabonafélék, friss zöldség, gyümölcs, mindenféle cukor, sőt a fehér kenyér fogyasztása is megengedett.

 

A kúrát gyógyteákkal és zöldfűszerekkel is érdemes kiegészíteni. Antidepresszáns hatású: illatos macskamenta, kamilla, borsmenta, csukóka, orbáncfű, vértisztító: a bojtorjángyökér, kasvirág, csalán, a kudzu gyökere pedig, kínai orvosok tapasztalatai szerint csökkenti az alkohol utáni vágyat.

 

Vérszegénység. Étrendjüket egészítsék ki a vér minőségének javításához szükséges mennyiségű vassal. Így betegségekkel és stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességüket is növelhetik. Ajánlott élelmiszerek: zöld leveles főzeléknövények, pl. spenót, paradicsom, mazsola, teljes őrlésű gabona, hüvelyesek, köles, máj.

 

A Halak és a felesleges kilók

 

Mivel nem veti meg az érzéki örömöket és a folyadék visszatartására is hajlamos, a hangsúlyos Halak típus könnyen elhízik. A Jupiter hatása miatt egyébként sem egy kimondottan aszkétikus alkat. Ha egyszer belelendült a dínom – dánomba, nem ismer megállást.

 

Újra fitten

 

A fogyókúrás étrendnek egyszersmind az anyagcserét is serkentenie kell. E célból csípős fűszerek, zöldségek fogyasztása ajánlott – pl. cayenne bors, chilipaprika, vöröshagyma, fokhagyma, retek, gyömbér, curry, „savanyúakkal”: endívia, cikória, spenót, és „összehúzó hatásúakkal” kombinálva: pl. bab, lencse, alma, körte, káposzta, brokkoli, karfiol, burgonya. . A három bőséges helyett inkább 5- 6 kisebb étkezésre kerítsen sort.

 

Míg helyre nem áll az egyensúly, kerülje a cukor, méz, rizs, tej, tejszín, vaj, citrom, sajt, joghurt, paradicsom, szőlő, szilva, ecet, a nehéz búzatermékek-pl. kenyér, tészta, a legtöbb reggelizőpehely fogyasztását, mert ezek csak még jobban elnehezítenek. Természetesen a só bevitelét is csökkentenie kell.

 

Erősségek

Mivel nem túl kitartó, ő is elsősorban teremtő képzeletére támaszkodhat. Még ha pillanatnyilag bálna méretű is, fantáziája megláttathatja vele a zsírpárnák között fuldokló kis hableányt…

 

Lehetséges buktatók

Az önfegyelemmel, akaraterővel meglehetősen hadi lábon áll, egyik pillanatban szenvedélyesen akar valamit, a következőben már egy másik impulzus hatása alá kerül, élettempója pedig ugyanolyan rendszertelen, mint hangulatai áramlása.

 

Javasolt mozgásformák

 

Mi tűrés – tagadás, a tipikus Halak meglehetősen kényelmes. Ha rá is szánja magát a mozgásra, nem túl megerőltető sportágakat választ, a verseny sportok inkább nyomasztják. A  többi vizes jegyhez hasonlóan vonzódhat az úszáshoz, vízilabdához,vízi gimnasztikához, vízisíeléshez, vitorlázáshoz. Kreativitását, művészi érzékét a műkorcsolyázással és  különböző tánctípusok révén (templomi táncoktól a szalontáncon keresztül a különböző néptáncokig) élheti ki. Nagyon ajánlható neki az élet energiák áramlását segítő taicsi is.

 

A föld elem

 

Az orvosi asztrológiában a föld elem uralma alá tartozik maga a fizikai test, ezen belül pedig  a csontrendszer. Kulcsfontosságú szerepet játszik mindenfajta megszilárdulási, stabilizálódási folyamatban, a szövetek regenerálódásában, növekedésben, szaporodásban. A típus képviselői (Bika, Szűz, Bak) többnyire jó egészségnek örvendenek, amit elsősorban annak köszönhetnek, hogy szoros kapcsolatban vannak testükkel, ösztönösen érzik annak szükségleteit, a benne zajló élettani folyamatokat, ezért még a betegségek kialakulása előtt tesznek valamit a megbillent egyensúly helyreállításáért. Gyakran pl. zsigerből érzik, milyen táplálék, hobbi, mozgásforma tenne jót nekik. Sokuk büszke lehet erős, szép fogsorára is

 

. „Sokat megbír hátán a föld” – tarja a szólásmondás és nem véletlenül. Az ő teherbírásuk is ugyanolyan bámulatra méltó, mint a mitológiai Atlaszé, aki az egész földgolyót a vállain cipelte. Szívósak, ellenállóképességük kitűnő, de munkamániájukkal, kötelességtudatukkal hajlamosak lehetnek a végkimerülésbe hajszolni magukat. Egészségi problémáik különböző típusú kövesedésben, lerakódások, salakanyagok képződésében, a test merevségében, a hormonháztartás zavaraiban, daganatos betegségekben nyilvánulhatnak meg.

 

Míg a tüzes jegyeket eszméik és aktivitásuk  élteti, a levegősek elméleteikből és a társas kapcsolatokból, a vizes jegyek pedig emócióikból és megérzéseikből merítik biztonság érzetüket, a földes típusok  a világot elsősorban fizikai benyomásokon keresztül érzékelik. Jó közérzetükhöz nélkülözhetetlenek a megfelelő érzéki ingerek Ízlelő bimbóik kényeztetése is ezek közé tartozik, s mivel anyagcseréjük  lassú,  a testedzésért pedig nincsenek oda különösebben, hajlamosak lehetnek a hízásra.. Súlyfölöslegük leadása több szempontból is nagy nehézséget okoz számukra. Sokuk a nehéz, hagyományos konyhát kedveli, szeretik a hasukat, kialakult szokásaikon pedig nehezen változtatnak. Mindenfajta érzelmi probléma nélkül is hajlamosak lehetnek túl enni magukat, de ha valamilyen stresszhatás, megrázkódtatás éri őket, túl nagy nyomás nehezedik rájuk vagy kizökkentik őket megszokott ritmusukból, szinte biztos, hogy vigaszfalatokkal igyekeznek  visszanyeni lelki egyensúlyukat.

 

Ha azonban megbetegszenek, bármilyen erőfeszítésre hajlandók, hogy újra talpra álljanak, munkaképesek legyenek vagy más módon tegyék hasznossá magukat. Ha egyszer rászánták magukat a fogyókúrára, biztosak lehetünk benne, hogy ezt is a rájuk jellemző alapossággal, kitartással, fegyelemmel csinálják végig. Mégis, esetükben a megelőzés a legjobb védekezés: ha gyerekkorukban vagy kamaszként rászoktatják őket az egészséges táplálkozásra, napi rutinjukhoz a későbbiekben is ragaszkodni fognak

Ebből a szempontból az alkatukhoz illő testgyakorlatok napirendjükbe illesztése is kulcsfontosságú. A hatha jóga ászanái amellett, hogy segítenek egészséges kapcsolatba kerülni a föld elemmel, oldják merevségüket, gyorsítják anyagcseréjüket, helyreállítják hormonháztatrtásukat is. Számtalan más pozitív hatásuk miatt természetesen a többi elem képviselőinek is ajánlhatók. A csi kung gyakorlatai állóképességüket növelik, a kirándulások, gyalogtúrák valamennyiüknek jót tesznek, egyeseket, pl. a Bikákat a nagy erőkifejtést igénylő sportágak –pl. súlyemelés, box  tölthetik fel.

 

Ha túl sok a föld elem a horoszkópban

 

A föld elem túlsúlya a szó fizikai értelmében is lelassítja a képlet tulajdonosát.  Mozdulatai, gondolkodásmódja nehézkessé válik, reflexei lelassulnak. Teste a szó fizikai értelmében is besűrűsödik ( a népnyelv  a „sűrű ember” kifejezést  köpcös, zömök, „föld típusú” személyek leírására használta): bőre vastagabb az átlagosnál, haja, testszőrzete erős szálú, emésztése, anyagcseréje  – általában véve élettani folyamatai  lelassulnak, hajlamos lehet kövesedésre, szarusodásra, salakképződésre, székrekedésre, különféle dugulásokra, depresszióra.

 

Szervezetét egy megfelelően összeállított étrenddel teheti könnyedebbé. Ennek érdekében mindenekelőtt a nehéz, zsíros ételeket kell kerülnie. Anyagcseréjét a többi jegynél már említett fűszerekkel, pl. cayenne borssal, fekete borssal, gyömbérrel pörgetheti fel, de a mértékkel fogyasztott svéd keserű, Unicum szintén javíthat emésztésén. Arra is figyelnie kell, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyon. Ásványvíz, forrásvíz mellett a gyömbéres tonik is jó hatással van rá. Ajánlatos, hogy minél több nyers, nedvdús gyümölcsöt, zöldségfélét iktasson étrendjébe, a húsok, nehéz tésztafélék helyett pedig fogyasszon inkább párolt zöldségeket, főzelékeket, leveseket.

 

Ha túl kevés a föld elem a horoszkópban

 

A képlet tulajdonosa ebben az esetben nem áll valami szilárdan a valóság talaján, gyakorlati érzéke is sok kívánni valót hagy maga után, és ösztöneivel  is csak nehézkesen sikerül kapcsolatot teremtenie. Biztonságérzete növeléséhez egészséges napi szokásokat kell kialakítania, de más tekintetben is struktúrálnia kell életét. Alvásigénye sokkal nagyobb lehet, mint a többi elem képviselőjéé.

Testét – szellemét földies ételek – pl hús, burgonya, teljes kiőrlésű gabona, gyökerek- pl. sárgarépa, sajtfélék, vaj, olaj, édességek – pl. medvecukor) fogyasztásával horgonyozhatja a valóság talajára. A nyers kosztot, túl sok saláta –és gyümölcsfélét ajánlatosabb kerülnie. Anyagcseréjére jó hatással van a ginseng gyökér, tea vagy kapszula formájában és az, algafélék is.

Föld elemmel való kapcsolatát föld jellegű tevékenységekkel, pl. kertészkedés, földművelés, séta a természetben , gyógynövény gyűjtés.gombászás, barkácsolás, kézműveskedés – elsősorban agyagozás, kerámiázás – is javíthatja..

 

 

A Bika

 

 

A Bika princípium a szervezetben

 

Az orvosi asztrológiában a Bika princípium uralja a torkot, nyakat, gégefőt, hangszalagokat, mandulát, pajzsmirigyet, nyelőcsövet, a torok, nyak és garat izomzatát, részben a nyálmirigyet, nyirokrendszert és a pajzsmirigyet is. A csontok közül az első csigolya kivételével a nyakcsigolya áll uralma alatt. Élettani folyamatként az ízek érzékelése és a nyelés rendelhető hozzá. A jegy uralkodó bolygója, a Vénusz a szemre, bőrre, vesére is hatást gyakorol. Ásványi sója a nátrium szulfát, amely a vízháztartás szabályozásában és a felesleges víz eltávolításában játszik szerepet. Hiánya izzadást, fáradékonyságot, fásultságot, levertséget idézhet elő.

 

 

A Bika betegséghajlamai

 

Erős, szívós alkata igen ellenálló a betegségekkel szemben. Mivel nem szeret függő helyzetben lenni és meglehetősen konok természetű, csak végszükség esetén fordul orvoshoz, inkább maga kúrálja ki magát. Erre jó esélye is van, hiszen a  többi föld jegyhez hasonlóan ő is ösztönösen vevő zsigerei üzenetére, így könnyen ráhangolódik mit követel tőle felépülése. Bár nagyon ragaszkodik bevett szokásaihoz és nehezen lendül cselekvésbe, gyógyulás vágya ilyenkor felül kerekedik kényelmességén és szorgalmasan, kitartóan végigviszi a szükséges változásokat.

 

Bizonyos típusú betegségekre azonban így is fogékonyabb a többi jegynél. Pajzsmirigye pl. nem mindig működik elég hatékonyan, emiatt pedig egész anyagcseréje lelassul és a bevitt kalóriák is lassabban égnek. (Más kérdés, hogy egyébként is hajlamos lehet súlyproblémáit a pajzsmirigy elégtelenségre fogni, holott könnyen lehetséges, hogy inkább arról van szó: a hasát sokkal jobban szereti, mint a rendszeres testmozgást).

 

A makacs, teherbíró jegy sokat szenved a nyak, lapocka tájék merevségétől is. Sokuk büszke lehet gyönyörű, erőteljes hangjára, de hangszálaik legérzékenyebb pontjaik közé tartoznak. Hajlamos lehet a torok környékének más megbetegedéseire is, pl: rekedtség, krupp, mandulagyulladás, hurut, a pajzsmirigy betegségeire, pl. golyvásodásra,  a nyálmirigy megbetegedéseire, pl. mumpszra,  a nyirokmirigy és nyirokcsomó duzzanataira, epekőre, cukorbetegségre, bőrkiütésekre, stb.

 

A hagyományos ízek bűvöletében

 

A hagyomány tisztelő jegy a konyhában is inkább a tradicionális, nehéz, zsíros fogásokat szereti, pl.édes és sós gombócféléket, húsgombócokat, galuskákat, disznótorost, sertéssültet, töltött káposztát, no és persze édességeket. Természetesen ezek közül is inkább a hagyományos, nehéz desszerteket kedveli. pl. a különböző kelt tésztákat, réteseket, bejgliféléket. Ízléséhez talán a bajor vagy a  cseh konyha áll a legközelebb. Nem csak a hasát szereti, hanem maga is olyan kiváló szakács, hogy gyakran megélhetésként is ezt a foglalkozást választja. A régi, családi recepteket nagy becsben tartja, ha örömöt akarunk neki szerezni, lepjük csak meg egy füzetnyivel belőlük. Amikor nagy szeretettel asztalhoz invitál (hiszen ez a másik kedvenc foglalatossága), döbbenten tapasztaljuk:még a nagyinál is jobban eltalálta az ízeket.

 

 

Javasolt élelmiszerek

 

Sajnos, a hatalmas lakomák nem csak népszerűségét, hanem derék bőségét is növelik

Ha meg akar szabadulni súlyfeleslegétől, néhány kedvencétől legalább ideiglenesen búcsút kell vennie. Ilyenek a kelt tésztafélék, zsíros sajtok, vaj, a különböző belsőségek, pl. a nyelv, vese, velő. Utóbbiakat roston sült fehér húsokkal válthatja fel, étvágyát pedig az ún összehúzó hatású, magas rosttartalmú zöldség-és gyümölcsfélék fékezhetik. A zeller, spárga, karfiol, brokkoli, káposzta, bab, lencse, saláta, endívia, kis mennyiségben burgonya nem csak a felfúvódásra, hízásra való hajlamot csökkenti, hanem a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz, valamint a koncentráló készséget is növeli. Ajánlatos rátérnie a teljes kiőrlésű gabonafélékre, kásákra is. A többi, súlyproblémával küszködő jegyhez hasonlóan, a pikáns, csípős ételek, fűszerek, pl. cayenne bors, fokhagyma, chili, retek, torma az ő anyagcseréjét is felgyorsíthatják.

Nátrium szulfáthoz salátából, vöröshagymából, répából, spenótból, zellerből, földieperből, almából juthat. Pajzsmirigyét egy tengeri hínárfélével, a kapszula formájában is kapható barnamoszattal serkentheti gyorsabb működésre. A ginseng számára is valóságos csodaszer, a zsálya tea a torokbántalmakat enyhíti, a fekete bodza tea pedig természetes élénkítőként hat.

 

A Bika és a felesleges kilók

 

A hangsúlyos Bika típus akkor sem nevezhető soványnak, ha történetesen nincsenek felesleges kilói. Sajnos, a rubensi idomok eltérnek a modern szépségideáltól, így ő is állandó önértékelési zavarokkal küzd. Még indokolatlan esetben is túlsúlyosnak láthatja magát. Aggályai azonban nem mindig alaptalanok. Sok Bika egész életében harcol folyamatosan jojózó testsúlyával. Ha kínkeservesen leadja, már hízza is vissza kilóit.

 

Ez csak részben magyarázható alkati okokkal. Sokkal nagyobb probléma, hogy ha valamilyen frusztráció éri, elbizonytalanodik, vagy valamilyen egyéb okból zökken ki egyensúlyából depresszióba esik. A hangulati mélypontról csak roppant nehézségek árán kászálódik fel, lelki egyensúlyát pedig túlköltekezéssel, szexuális kicsapongással illetve mértéktelen falással igyekszik helyreállítani. Legbeváltabb módszere a stressz csillapítására mégis az utóbbi. Ha megbántották, nem kap elég szeretetet, dühös vagy szomorú, leghamarabb evéssel tudja jobb kedvre hangolni magát. A megkönnyebbülés azonban csak átmeneti: sokuk az anorexia és a bulimia beteges pólusai között ingázik éveken át. (Érdemes ugyanakkor szem előtt tartani, hogy a stressz, frusztráció akkor is „hízlalja”, ha egy milligrammal sem evett többet a szokásosnál. Szervezete ugyanis ilyenkor, különösen a comb és a fenék tájékán tarthatja vissza a vizet és a zsírt.)

 

 

Újra fitten

 

Erősségek

Hiúsága, szorgalma, kitartása és makacssága még a legkilátástalanabb helyzetekben is segítségére siet. Ha egyszer rászánta magát egész biztos végig fogja csinálni.

 

Lehetséges buktatók

A fentebbi alkati sajátosságok miatt neki sokkal nehezebb megszabadulnia súlyfölöslegétől, mint másoknak, született ínyenc lévén pedig nagyon nehéz ellenállnia a jó falatok csábításainak.  E tekintetben ugyanannyira hajlamos a mértéktelenségre, mint a  Halak, Mérleg és Nyilas Az is megtörténhet, hogy menet közben  egyszerűen ellustul vagy apátiába merül.

 

Javasolt mozgásformák

 

Optimális testsúlyát elérendő feltétlenül rendszeresen mozognia is kell. A számára ideális edzésterv alkalmazkodik megfontolt, lassú tempójához, egyszersmind anyagcseréjét is élénkíti. E tekintetben a különböző erősportok, testi kontaktust létrehozó sportágak – pl. boksz, birkózás vagy súlyemelés, súlylökés, kötélhúzás, tekézés vagy különböző csapatjátékok: pl. foci jöhetnek szóba esetében. Karakteréhez illő tánctípusok a polka, néptánc, hastánc.

 

 

 

 

 

A Szűz

 

 

A Szűz princípium a szervezetben

 

Az orvosi asztrológiában a Szűz princípium uralma alatt áll a hasi tájék, az emésztőszervek, hasi idegközpont, a lép és a vékonybél, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, élettani folyamatként a felvett tápanyag feloldódása a vékonybélben, az asszimiláció és bizonyos kiválasztási folyamatok, pl. a bélnedvé.

 

(Mint az előző részekben is olvasható, a fentebbi szervekre és funkciókra más jegyek is hatással vannak. A gyomrot és az emésztőszerveket pl. a Rákkal is összefüggésbe hozzák, a Skorpió a kiválasztási folyamatokkal áll kapcsolatban, a hasnyálmirigyet pedig a Mérleghez is hozzárendeltük. Ez azzal magyarázható, hogy annyi más területhez hasonlóan az asztrológiában is vannak átfedések. Az emésztésnél maradva, a Rák inkább a felső emésztő szerveken, pl. a gyomron, a Szűz a vékonybelen és a táplálék feldolgozási folyamatokon, a Skorpió pedig a vastagbelen uralkodik).

 

A jegyben uralkodó Merkúr az idegrendszerre van hatással. Az izomrendszerből a Szűz befolyása alatt áll a has izomzata, a Rák, Mérleg princípiummal is kapcsolatba hozható rekeszizom, a csontrendszerből a rövid bordák. Ásványi sója az idegsejteket erősítő kálium szulfát. Mivel oxigént szállít a vérből a szövetekhez, a haj, körmök, bőr egészségének megőrzésében is szerepet játszik.

 

 

A Szűz betegséghajlamai

 

A túlérzékeny, ideges természetű Szűz annyira vigyáz az egészségére, hogy szinte belebetegszik. Az egészséges életmód előnyeiről nem kell meggyőzni, ösztönösen környezet tudatosan él, de ha mindezt görcsös igyekezettel, a külsőségekben elveszve teszi, többet árthat magának, mint amennyit használ.

 

Egyébként karakteréből fakadóan jó érzéke van a szervezet regenerációs képességének valamint a természet gyógyító erőinek a kiaknázásához. Sokuk ismeri pl. a gyógynövényeket, és annyira érdeklődik a makrobiotika, teljes értékű táplálkozás, biogazdálkodás, népi gyógyászat, természetgyógyászati irányzatok iránt, hogy valamilyen, ezekhez kapcsolódó szakmát is választ.

 

Gyomra, belei, emésztése természetesen érzékenyebb a többi jegynél. A Ráknál felsorolt emésztőszervi rendellenességek (gyomorfekély, hasmenés, vastagbélgyulladás, hashártya gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás) őt is fenyegetik, ha pedig túlpörgeti érzékeny idegrendszerét, álmatlanságban, pánikbetegségben és más lelki zavarokban, pl. depresszióban, kényszerneurózisokban, stb.  szenvedhet. Esetében azt is nehéz meghatározni, mikor csap át hipochondriába a szervezetében zajló folyamatokra való érzékenysége.

 

Egészséges koszton

 

Nem meglepő, hogy étrendjével akkor a legelégedettebb, ha az egyszerre gazdaságos és egészséges is. Érzékeny gyomra miatt inkább a könnyű, zöldfűszerekkel, köménnyel, édesköménnyel, korianderrel, kaporral, petrezselyemmel ízesített ételeket kedveli. Egy késhegynyi fűszerkeverékkel még az olyan banális „fogásokat” is képes különlegessé varázsolni, mint a vajas kenyér. A gabona alapanyagú ételek, pl. pástétomok, kásák, a teljes kiőrlésű péksütemények elkészítéséhez különlegesen jó érzéke van. Egy Szűz karakterű barátnőm pl. már akkor is csodálatos fűszeres – magvas kenyérkéket, lepényeket sütött teljes kiőrlésű lisztből, amikor a bio boltakat alig ismertük, és csak ezeket volt hajlandó fogyasztani. Kedveli a müzliféléket, a magvakat, friss zöldség-és gyümölcsféléket is, és talán már gyerekkorában is inkább a vegetáriánus étrendhez vonzódik.

 

Javasolt élelmiszerek

 

Utóbbi esetben gondosan ügyelnie kell, hogy elegendő vitamint és fehérjét juttasson szervezetébe. A témának hatalmas irodalma van, ezért itt csak néhány húspótló kombinációt sorolhatunk fel. A különböző sajtfélék, szójakészítmények (pl. tofu,  mizo, azaz a mizoleveshez használt erjesztett szójatészta) , szejtán (búzasikér) közismertnek számítanak. Teljes értékű fehérje nyerhető az alábbi kombinációkből is: szezámmaggal, napraforgómaggal ízesített bab, borsó vagy lencse (pl. saláta vagy pástétom formájában), hüvelyesek és gabona kombinációi (pl. az afrikai ízvilágot idéző bab és rizs keveréke, vagy teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, fokhagymás babpástétommal).

Az érzékeny emésztésű Szűznek kálium készlete pótlásáról is folyamatosan gondoskodnia kell, pl. szezámmag, napraforgómag, zöld leveles fűszernövények, eper, banán, narancs, spárga, sárgadinnye, mandula, burgonya fogyasztása révén. A sárgarépa, paradicsom, cékla, citrom, zeller, grapefruit, paszternák , alma,  rizs, zab kiváló természetes kálium-szulfát források. Mivel a napi három fő étkezés túlságosan megterheli gyomrát, tanácsosabb napi öt- hat kisebb étkezést beiktatnia.

A ginseng az ő anyagcseréjére is jó hatással van. Bár az emberke alakú gyökerek Kínában, Szibériában is megteremnek, koreai változatuk állítólag sokkal gazdagabb hatóanyagokban.

 

 

A Szűz és a felesleges kilók

 

Az idegeskedésre hajlamos Szűznek a soványság több problémát okoz, mint a túlsúly. Ha mégis elhízik, ez valószínűleg azért történik, mert napközben annyira el van foglalva munkájával, hogy jóformán csak kávén él és csak este pótolja az elmulasztottakat egy hatalmas vacsora formájában. A felesleges kilók másik oka, ha a gyomrán spórol, és az olcsóbb, de egészségtelenebb táplálékokat részesíti előnyben.

 

Újra fitten

 

Erősségek

 

Mivel nem csupán tudatában van a túlsúly okozta problémákat, de a dundiság összeegyeztethetetlen énképével is, felesleges kilóitól nem túl nehéz megszabadulnia. Edzéstervét ésszerűen, megfontoltan, megvalósítható részletekben állítja össze, sőt, többi túltáplált barátjáét is sikeresen megtervezheti.

 

Buktatók

 

A munkahelyén ránehezedő nyomás újra meg újra kizökkentheti az egészséges kerékvágásból és visszaesik a napközben kávé, este mammut-adag vacsora étkezési mintába.

 

Javasolt mozgásformák

 

A mozgékony, egészség tudatos Szűz típus valószínűleg már fiatalon  kiválaszt valamilyen, kondícióját megőrző, de nem túl megerőltető sportágat. Szeret pl. síelni, korcsolyázni, gyógynövény gyűjtéssel, gombászással egybekötött kirándulásokat tenni, talán aerobic-órákra is eljár, esetleg súlyzózik vagy olyan foglalkozást választ, amit kedvenc állatával űzhet. Egy Szűz típusú ismerősömnek pl. úgy sikerült lefogynia, hogy rendszeresen kutyaiskolába kísérte német juhászát. Az egyébként kiváló kondícióban levő eb edzésprogramja végül őt szabadította meg felesleges kilóitól.

Mivel könnyen kibillen lelki egyensúlyából, idegeskedésre, depresszióra és más kedélybetegségekre hajlamos, a hatha jógáról, meditációs gyakorlatokról a Szűznek sem szabad megfeledkeznie. A hasideg központra összpontosító légzőgyakorlatok különösen jó hatással lehetnek rá, akárcsak a taicsi. A táncoknak inkább hagyományos, társasági formáit kedveli, pl.a francia négyest, vagy tánciskolákban oktatott standard változatokat.

 

 

 

A Bak

 

A Bak princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia a Bak princípiumához és a jegyben uralkodó Szaturnuszhoz  rendeli szervezet egészének szilárd vázat, tartást adó csontrendszert, ezen belül a térdkalácsot és a térdízület csontjait, a szintén támasztó szerepet betöltő szalagokat, a fogakat (a fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga) és a fogínyt, szaruképződményként a hajat, elhatároló szerepét tartva szem előtt a bőrt (a vénuszi Mérleggel esztétikai szempontok miatt szintén kapcsolatba hozzák), valamint a Szűznél is említett lépet, ill a Mars, Skorpió elvektől szintén befolyásolt epét. Hozzá tartoznak a támasztással, tárolással, raktározással valamint elhalással kapcsolatos élettani folyamatok is. Ásványi sója a csontozat, fogak felépítéséhez, véredények, emésztőnedvek képződéséhez nélkülözhetetlen kalcium foszfát. Hiánya a fogak romlását, bőrirritációkat, emésztési zavarokat eredményezheti.

 

 

A Bak betegséghajlamai

 

A sovány, inas Bak sokkal szívósabb, mint megjelenése mutatja. Hosszú életű, nagy teherbírású, de megszokásainak oly mértékben rabjává válhat, hogy az évek multával minden rugalmasságát elveszíti. Tudatállapota csontjai, ízületei merevségén is tükröződhet. Hajlamos  lehet az ízületi gyulladások mindkét fajtájára, a csont-ízületi gyulladásra ill.a  reumás ízületi gyulladásra is. Ezek kialakulásához az is hozzájárulhat, hogy elégtelen emésztése miatt sav képződik ízületeiben. E tekintetben térde a legérzékenyebb testrésze, idős korában pedig csontritkulásra is hajlamosabb az átlagnál. A különböző fog és ínybetegségek, a bőr megbetegedései –pl. pikkelysömör, a kedélybetegségek – pl. depresszió, szorongás szintén problémákat okozhatnak.

 

A jegyben uralkodó Szaturnusz más, a többi jegy és bolygó által is befolyásolt betegségprincípiumokkal is kapcsolatba hozható. Hatása tettenérhető a kőképződés (vese, húgy-, epekő), szklerózis, zsugorodás, az öregedési folyamatok, elzáródások (gyomor és bélelzáródás, trombózis), hiánybetegségek (vitamin- , ásvány-, fehérjehiány, hajhullás) esetén is, valamint általában a krónikus betegségeknél.

 

Főleg a gyomrán spórol

 

Az egyszerű, könnyen elkészíthető, hagyományos fogásokat kedveli- pl. marhahús levest, leveshúst, hüvelyeseket. babot, lencseféléket. Ízlése puritánnak mondható. a kesernyés, savanykás, sós, enyhén füstölt, markáns ízeket részesíti előnyben, pl.a papírvékonyra vágott füstölt húsokat, szalonnát, kolbászt. Ha megszeretett valamit, akár éveken keresztül is képes minden nap ugyanazt enni, akár javára válik, akár nem. Már csak takarékossági okokból is kedveli a tartósított ételeket, konzerveket, amivel persze hosszú távon rengeteget árt magának, hiszen a köszvény, reuma és sok más betegség kialakulásában ezek is nagy szerepeket játszanak. Szélsőséges esetben az alapvető, az egészséges táplálkozás kritériumainak megfelelő minőségű fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin-és ásványi anyag forrásokra is sajnál  áldozni.

 

 

Javasolt étrend

Mivel testi-lelki erőnléte fontos számára, ha rájön, hogy az egészséges falatoknak nem kell szükségszerűen méregdrágának is lenniük, képes módosítani táplálkozási szokásain.

Kalcium háztartását már fiatalon, tisztes távolban az öregkori csontritkulástól se árt egyensúlyba hoznia. Koleszterin mentes kalcium források az alacsony zsírtartalmú sajtok, joghurtok, tej, köles, lazac, szardínia, tofu, diófélék, narancs, brokkoli, kelkáposzta, spenót és paradicsom. Mivel foszfor háztartása is könnyen felborulhat – ami káros hatással van a kalcium felszívódására, tojást, halat és más húsféléket, diót, magvakat csak mértékkel fogyasszon

Természetes kalcium – foszfát források az uborka, spenót, saláta, füge, szilva, eper, mandula, lencse, teljes kiőrlésű búza, árpa, rozs.

Izületi gyulladásra való hajlamán az alkatához illő böjt-és más tisztító kúrák révén enyhíthet, és ekkor a más szempontból meg kimondottan ajánlott brokkolit, cukkinit, paradicsomot sem kell étrendjéből kiiktatnia. A szalicilátokban gazdag fűzfa kérge, bakszakáll levele, szárcsagyökér tea szintén eredményesen csillapítja ezeket a tüneteket, utóbbi a pikkelysömör kezelésében is hatékony segítséget nyújt.

Az egyébként alkatához illő magvakról, pl. mogyoró, dió, kesu- dió, földimogyoró, pisztáciáról már csak azért sem kell lemondania, mert idegrendszere egészséges működéséhez nagyobb szüksége van rájuk, mint más jegyeknek. Pörkölt, sós változatuk helyett azonban inkább natúr állapotban szerezze be őket a bioboltokból. A szintén uralkodó bolygójához, a Szaturnuszhoz tartozó sót a Vízöntőnél ismertetett természetes nátrium-klorid forrásokból pótolhatja.

 

A Bak és a felesleges kilók

 

Bár a jegyet uraló Szaturnusz inkább csontos semmint párnás alkatot kölcsönöz szülöttének, depressziós hangulatban pedig nassolás helyett inkább arra hajlamosítja, hogy még az éhhalál küszöbén is elfeledkezzen az evésről, lelassíthatja az anyagcserét. Ez, bizonyos egészségtelen szokásokkal párosulva túlsúlyt is eredményezhet.

 

Karrierje építése pl. annyira lefoglalhatja, hogy napközben még enni sincs ideje. A hűtőszekrényt vagy csak este fosztja ki, vagy munka közben, a számítógép előtt ülve fal valamit. Ha ráadásul eközben még dühös is, sós mogyoró és pisztácia hegyeken rágja át magát miközben talán nem is tudatosul benne: valójában belülről őrlődik. Lenyelt haragja aztán depresszióba csaphat át, amire egyébként is hajlamos. De hullámvölgyeit csak ideig-óráig  kerülheti el kedvenc fogásaival, hosszabb távon azonban csak eggyel több oka lesz arra, hogy elsírja magát ha rááll a mérlegre.

 

Erősségek

 

Mivel maga is úgy érzi, nincs nagyobb képtelenség egy elhízott Baknál, ha egyszer rászánja magad a fogyókúrára, és az ehhez szükséges életmód váltásra, kitartása, önfegyelme garantálja a sikert.

 

Bukatók

 

Kialakult szokásait csak nagy nehezen képes megváltoztatni. Ragaszkodása a nagyi csodálatos ízű, de nehéz fogásaihoz, önmagában is magyarázatot szolgáltathat súlyfölöslegére..

 

Javasolt mozgásformák

 

A fitt, teherbíró Bak első sorban azokat a mozgásformákat szereti, amelyek próbára teszik vagy növelik állóképességét:  pl.maratoni futás, hosszútávfutás, akadályfutás, hegymászás. Bár az olyan kontaktsportokat is kedveli, mint a labdarúgás,jobban vonzódik a magányosan is űzhető változatokhoz. A kerékpározás, úszás, kiadós séta erősíti a csontozatot, sűrűségüket pedig súlyemelés vagy jóga gyakorlatok révén növelheti. Utóbbiak teste lazaságának, rugalmasságának növeléséhez is nélkülözhetetlenek. A táncok közül a hagyományos – pl. klasszikus balett, jégtánc ill. a meghatározott koreográfián alapuló változatok ajánlhatók számára. Ha azonban ilyen szempontok alapján kell választania, hasznosabbnak találja a harcművészetek formagyakorlatainak elsajátítását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a